Forløb for mellemtrin
Her kan du finde materiale, som du kan bruge direkte i din undervisning på mellemtrin.
Forløb på 10-15 minutter
Gladys og den store tørke
Eleverne læser portræthistorien om Gladys og ser tilhørende video og billeder. De lærer Gladys at kende, og gennem samtaler lærer de om livet i Kenya, og om hvordan det er at leve i områder præget af tørke.
Vendespil
I dette klassiske vendespil skal eleverne matche hvert Verdensmål med et delmål.
Den URIMELIGE quiz om Verdensmålene
I Den URIMELIGE quiz om Verdensmålene får dine elever repeteret viden om Verdensmålene i en drille-quiz, der er fyldt med fælder, og hvor man skal gøre brug af store mængder logik og kreativ tænkning. Quizzen spilles bedst på tablet eller computer.
Konflikthåndteringshjulet
En plakat du kan printe ud eller downloade med forslag til hvordan elever kan håndtere konflikter + en kort guide til, hvordan du som underviser kan bruge konflikthåndteringshjulet - et værktøj, der illustrerer handlingsmuligheder og strategier for elever under en konflikt.
Forløb på 1 lektion
Gift henter vand
Eleverne læser portræthistorien om Gift og ser tilhørende video og billedsamling. Gennem samtaler og øvelser lærer eleverne om deres eget vandforbrug og om vandmangel i Nairobi.
Fredsplanetens orienteringsløb
Det aktive og engagerende undervisningsforløb Fredsplanetens Orienteringsløb taler om krig og fred i børnehøjde. Forløbet hjælper børn med at forstå og sætte ord på, hvad fred er for en størrelse, og hvordan vi kan bekæmpe fordomme og forvandle Jorden til en “Fredsplanet”, så vi kan komme tættere på at realisere Verdensmål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner.
Introduktion til ansvarligt forbrug og produktion
I dette arbejdshæfte bliver dine elever introduceret til alle Verdensmålene, dog med særlig fokus på Ansvarligt forbrug og produktion. Hæftet består blandt andet af sjove opgaver og lege om affald og ressourcer.
En verden til fælles
Tag dine 5.-6. klasser med på en virtuel rejse til Uganda og oplev klimaforandringer i et børneperspektiv. I får her et helt konkret eksempel på, hvorfor FN's 17 verdensmål er vigtige, og hvorfor det er vigtigt, at verden er fælles om at opfylde målene. Der er enkeltfaglige forløb til fagene dansk, engelsk, historie, madkundskab og natur/teknologi. Materialet En verden til fælles med fokus på hvordan elever i Uganda oplever klimaforandringer.
Introduktion til livet i havet
I dette arbejdshæfte bliver dine elever introduceret til alle Verdensmålene, dog med særlig fokus på Livet i Havet. Hæftet består af opgaver, såsom krydsord og quiz, men også læseopgave og arbejdsspørgsmål.
Mere vil have mere
Gennem denne aktivitet får eleverne en forståelse for, hvad der sker for vores helt almindelig ressourcer, når vi ikke passer ordentligt på dem.
QR-løb om Verdensmålene
Send dine elever på et lærerigt qr-løb om Verdensmålene. Print de 10 poster og hæng dem op på skolen. Eleverne scanner QR-koderne med kameraet i mobiltelefonen og møder quizzer, vendespil og puslespil om FN’s Verdensmål. Sæt i gang.
På jagt efter verdensmålene med Woop
Send eleverne ud på en skattejagt, hvor de samtidig lærer om FN's 17 verdensmål. Friluftsrådet har lavet tre quiz'er på appen Woop, som I kan bruge helt gratis. Jagten findes i en version til mellemtrinnet og en til udskolingen.
Forløb på 1 dag
Brian kender havet
Eleverne læser portræthistorien om Brian med tilhørende video og billedsamling. Brian fisker med sin far og bror, når han ikke er i skole. Men havet er også påvirket af klimaforandringer. På denne dag lærer eleverne om, hvilke påvirkninger klimaforandringer har både på land og i hav, og om hvilken betydning det har for livet i Kenya.
Klimavenlige vaner
Sæt fokus på klimapåvirkningen fra mad, elektronik eller tøj og få eleverne til selv at agere forskere for at blive klogere på - og udfordre - egne og andres forbrugsvaner med udgangspunkt i ny forskning og viden om emnerne.
Få eleverne til at udfylde en dagbog om mad, tøj eller elektronik hjemmefra og gennemgå f.eks. kapitlet “vaneudfordring” i klassen.
En verden til fælles
Tag dine 5.-6. klasser med på en virtuel rejse til Uganda og oplev klimaforandringer i et børneperspektiv. I får her et helt konkret eksempel på, hvorfor FN's 17 verdensmål er vigtige, og hvorfor det er vigtigt, at verden er fælles om at opfylde målene. Materialet kan bruges til en hel sammenhængende dag med faglige perspektiver til dansk, engelsk, historie, madkundskab og natur/teknologi. Materialet En verden til fælles med fokus på hvordan elever i Uganda oplever klimaforandringer.
Kong Gulerod
Læs bogen Kong Gulerod, der handler om Verdensmål 3 – Sundhed og Trivsel
Blic klogere sammen med Victoria og få selv en masse gode idéer.
Læs bogen online og lav nogle af de mange kreative opgaver og aktiviteter til bogen.
Mål for forandring
Forløb om FNs Verdensmål som motiverer elever til at forestille sig en bedre verden– og være med til at skabe den! Forløbet indebærer et orienteringsløb, hvor der medfølger en detaljeret lærervejledning og poster.