Danmark vinder sølv i verdensmål
For andet år i træk er Danmark det land, der er kommet anden længst med at implementere verdensmålene. Men ifølge formanden for folketingets rådgivende 2030-panel har vi ikke nok viden til at sammenligne landene indbyrdes, og han advarer mod at gøre verdensmålene til en konkurrence.
Hvert år udgiver den tyske fond Bertelsmann Stiftung, sammen med Sustainable Solutions Development Network, rapporten SDG INDEX and Dashboard Report. Udgaven fra 2018 viser, at Sverige er det eneste land, der er kommet længere end Danmark med at implementere FN’s verdensmål. I 2018 havde Danmark en score på 84,6 procent i implementering af verdensmålene. I 2017 var det tal 84,2 procent. Så der er altså tale om et lille skridt nærmere det endelig mål på 100 procent i 2030. Sverige har en score på 85 procent.
Vi har brug for mere viden
Steen Hildebrandt, som er formand for folketingets rådgivende 2030-panel, mener dog, at vi skal være påpasselige med at konkludere noget på baggrund af rapporten.
”Der er ikke data til at lave et solidt grundlag. Selv i et land som Danmark, er der mange ting, vi ikke ved. Så hvordan skal vi sammenligne os med et land som Kenya eller endda Grækenland, hvor vi ved, at deres statistiske data er meget mangelfuld,” siger han og supplerer:
”Og når de laver den her opgørelse, så påstår de jo så også, at de ved, hvad det vil sige at være på 100 procent. Hvad bruger de som grundlag for det? Det er meget usikkert.”
Ikke en konkurrence
Ifølge Steen Hildebrandt, er der også en anden grund til, at vi ikke bør sammenligne os med andre lande. Han mener nemlig ikke, at verdensmålene bør blive en konkurrence.
”Verdensmålene er et solidarisk projekt. Der er ikke noget ved at være nummer et, hvis alle andre lande er bagefter. For mange af delmålene, som eksempelvis Co2-udslip, er ikke nationale men globale fænomener. Så det må ikke blive et væddeløb. Det skal i stedet være en samlet bevægelse frem mod et samlet mål,” siger Steen Hildebrandt.
Kan vi så slet ikke bruge rapporten til noget?
”Jo, vi kan bruge den til se, hvor det ser ud til at halte for de enkelte lande. Vores politikere kan derefter finde mere sikker information, og i anden omgang kan de tage politiske beslutninger,” siger Hildebrandt.