Dansk influencer sender kærlig hilsen fra underlivet gennem Verdensmålene
Emma Libner (@KH_underlivet) har flere tusinde følgere på Instagram og har brugt sin platform til at dele viden om Verdensmålene.
Hun er journalist, blogger, podcaster, debattør og har en cand.mag i kultur og formidling, og så ved hun alt om menstruation. Emma Libner er passioneret omkring underlivet, selvironisk og virker hudløst ærlig omkring sin egen cyklus og sexsygdomme på de Sociale Medier. Hendes mål er at sprede viden om især menstruation og dens udfordringer. Hun mener nemlig, at menstruation er både stigmatiseret og tabuiseret, og hun kæmper for at ændre det.
I et Instagramopslag, har hun taget udgangspunkt i de Verdensmål, der kan være med til at forklare, hvordan menstruation kan opleves som en hindring for det gode liv, men også hvorfor hun mener, at udfordringerne ved menstruation er en debat, der er værd at have.
”Jeg synes, at det at tale om menstruation i Danmark er svært, fordi debatten ofte bliver til, om der overhovedet er noget at tale om. Jeg kæmper for, at det ikke skal være en skam eller et tabu, men så er der andre, der mener, at det er det heller ikke, så hold nu kæft. Jeg har stået i den her debat i 5 år, og den flytter sig gradvist,” siger hun og forklarer, hvorfor verdensmålene kan være en måde at løfte debatten på.
”Fordi debatten ofte går ud på, om det overhovedet er et problem, er Verdensmålene en fin dåseåbner. De viser konkrete eksempler på, hvor der stadig er problemer og konkretisere de ting, jeg prædiker om. De gør, at folk bedre kan forholde sig til det. Debatten bliver ofte på det abstrakte niveau, fordi menstruation stadig er et tabu, og det kan være svært at berøre emnet. Det er højt på abstraktionsstigen, men lige så snart, jeg taler om piger, der ikke kan gå i skole, eller at bind og tamponer producere et helveds masse affald, så forstår folk det.”
Influencers påvirker unge mennesker
Influencers har en enorm påvirkning på unge. Det slår en undersøgelse fast fra 2020 gennemført af forskere fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på Syddansk Universitet. Camilla Mehlsen, der er journalistisk lektor og står i spidsen for undersøgelsen, forklarede til SDU.dk, hvor stor påvirkningen egentlig er.
”Vores undersøgelse viser, at (…) 81 procent forbinder influencere med inspiration, som kan være alt fra inspiration til træning, madlavning, gode vaner, aktivisme og meget mere.”
Hun forklarede også den stigende forventning til, at influencers bruger deres platform til aktivisme.
”Lige pludselig kan der komme politiske budskaber på banen. Det har vi f.eks. set i forhold til Black Lives Matter, corona og politiske valg, og faktisk har mange unge en forventning om, at man som influencer bruger sin indflydelse til at sætte fokus på samfundsvigtige sager og aktuelle begivenheder.”
Emma Libner synes også, at reaktionen fra sine følgere har været overraskende positiv.
”Opslaget er blevet taget rigtig godt imod. Jeg har fået kommentarer om, at det er et stærkt budskab, kloge ord og en masse hjerter. Det, selvom det er et tungt og lidt tørt emne,” griner hun og fortsætter,
”Det er helt grundlæggende nemmere at forholde sig til, når jeg er sjov og laver memes, hvor jeg er selvironisk, men jeg anerkender, at Verdensmålene har fyldt meget i debatten i de seneste år, og det er enormt vigtigt, at jeg tager stilling til dem gennem mit arbejde. Jeg fandt koblingen mellem Verdensmålene og mit arbejde helt naturlig, selvom den ikke er blevet set i Danmark før.”
Verdensmålene er et forstørrelsesglas
For Emma Libner er Verdensmålene en måde at forklare emner, der kan være svære at forstå.
”Verdensmålene er et forstørrelsesglas, der gør, at de abstrakte debatter bliver noget, vi kan tage og føle på og forholde os til. Det er ikke kun mænd, der er imod min dagsorden. Det er også kvinder, men det er klart, når menstruation er noget, vi har kæmpet hele livet på at holde skjult. Det er et brud på den hemmelige kode pludselige at tale højt om det,” fortæller hun og uddyber,
”Verdensmålene kan være med til at tage os derhen, hvor vi kan tale om udfordringerne ved menstruation, tage stilling til det og gøre noget ved det. Verdensmålene kan ofte blive misforstået som nogle tiltag, man skal tage ude i verden, men de gælder også her i Danmark. Menstruerende personer i Danmark misser måske ikke skole på grund af menstruation i samme grad som dem syd for Sahara, men der er stadig nogle, der ikke kan komme til idræt eller ikke tør tale om, at de ikke kan koncentrere sig i skolen, fordi de har menstruationssmerter.”
For debattøren er det ikke umuligt, at hun bruger Verdensmålene i fremtiden til at fremme sin dagsorden. For som hun selv siger, så brugte hun kun 4 Verdensmål i sit opslag, og der er mange flere Verdensmål, der indrammer udfordringerne ved at menstruere.