Danske virksomheder har stigende interesse for Verdensmålene
Flere og flere danske virksomheder arbejder med Verdensmålene, men kun en femtedel har integreret målene som en del af deres virksomhedsstrategi.
Inden for det sidste halve år er andelen af danske virksomheder, der arbejder med Verdensmålene, steget fra 40 til 60 procent. Det viser en undersøgelse blandt 710 danske virksomhedsledere, som Megafon har lavet for Dansk Selskab for Virksomhedsledelse og McKinsey & Company.
Samtidig viser undersøgelsen, at det kun er hver femte danske virksomhed, der har integreret Verdensmålene i deres strategi og forretningsmodel.
”Undersøgelsen viser os, at danske virksomheder er klar til at tage ansvar for verdens udfordringer – men også, at mange savner konkrete værktøjer til at integrere Verdensmålene i strategien,” siger Ida Bratting Kongsted. Hun er administrerende direktør i Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, der netop har afholdt en Verdensmåls-konference for 640 topledere fra de vigtigste danske virksomheder og offentlige institutioner.
Arbejder med få mål
Det er især målene om ansvarligt forbrug og produktion (mål 12), jobs og vækst (mål 8), klimaaktion (mål 13), industri, innovation og infrastruktur (mål 9) samt sundhed og trivsel (mål 3), som de danske virksomheder synes er relevante, viser undersøgelsen.
Det passer overens med en nylig analyse fra Dansk Erhverv, der også peger på Verdensmål 12 og 8 som de mest populære blandt danske virksomheder. Samtidig viser Dansk Erhvervs analyse, at de danske virksomheder, der arbejder med Verdensmålene, primært arbejder med få mål.
Blot to procent af Dansk Erhvervs medlemmer arbejder med alle 17 Verdensmål.
Verdensmålene skal integreres i strategien
Cirka halvdelen af de virksomheder, der arbejder med Verdensmålene, gør det primært på grund af social ansvarlighed. Arbejdet med Verdensmålene er altså ikke en integreret del af virksomhedernes strategi. Det er ikke den rette måde at gøre det på, mener konsulentvirksomheden McKinsey & Company, der både står bag den nye undersøgelse og har været med til at lave et strategisk værktøj, der skal hjælpe virksomheder med at integrere målene som et konkurrenceparameter.
”Hvis vi skal indfri Verdensmålene, kræver det, at virksomhederne ser målene som en forretningsmulighed i stedet for filantropi. Heldigvis er der et betydeligt økonomisk potentiale, og griber virksomhederne Verdensmålene rigtigt an, kan vi i Danmark gå foran og tjene penge på at gøre kloden til et bedre sted,” siger Philip Christiani, der er senior partner i McKinsey & Company.