Danskerne bakker mere og mere op om udviklingssamarbejdet
Det danske udviklingssamarbejde får masser af støtte hos danskerne, på trods af bekymring for, at pengene havner i de forkerte lommer.
Nytter det at sende penge til de fattigste lande, og ender pengene i de rigtige hænder? De spørgsmål har Udenrigsministeriet stillet danskerne i ny undersøgelse, som undersøger danskernes opbakning til det danske udviklingssamarbejde.
Undersøgelsen viser, at flere og flere faktisk støtter op om udviklingssamarbejdet. Den generelle opbakning fra danskerne er på 63 procent i 2020, og som er en stigning fra 57 procent i 2019.
Og det er særligt de unges støtte, som stiger. Undersøgelsen viser, at støtten fra de 18 til 30-årige er steget med 14 procent fra 2019.
”Jeg synes det er en fantastisk nyhed, at danskernes opbakning til udviklingssamarbejdet vokser. Og især er det dejligt at se, at de unge virkelig rykker sig og kan se værdien af, at Danmark engagerer sig i verden omkring os. Det er enormt vigtigt, at vi har de unge med,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.
Læs også: Lovforslag i Danmark skal Verdensmål-screenes
Bekymring for korruption
Men selvom opbakningen stiger, er der bekymring blandt danskerne, om hvorvidt pengene ender i de rigtige hænder.
Undersøgelsen fra Udenrigsministeriet viser nemlig, at halvdelen af danskerne tror, at størstedelen af de penge, vi bruger på området, havner i de forkerte lommer. Men i virkeligheden når langt de fleste penge frem til dem, som har brug for dem.
Ifølge Udenrigsministeriet blev 0,5 millioner ud af næsten 17 milliarder kroner tabt eller misbrugt til korruption i 2020.
På trods af bekymring for, korruption, mener over halvdelen af danskerne stadig, at udviklingssamarbejdet gjorde en god forskel i udviklingslandene. Det mener hele 58 procent, mens 16 procent ikke mener det.
Danskerne støtter derfor op om det danske udviklingssamarbejde. Og selvom der er bekymring for at pengene ender i de forkerte lommer, mener de fleste, at arbejdet gør en forskel.
Læs også: De videregående uddannelser har kurs mod verdensmålene