De spiller fodbold for fremtiden: ”Der sker noget magisk, når man er sammen om et fælles mål”
Den aktivistiske fodboldturnering for kvinder Global Goals World Cup løb i august af stablen i Aarhus. Den globale fodboldturnering kombinerer ligestilling for kvinder i fodbold og udbredelse af FN’s 17 Verdensmål.
På havnepladsen i Aarhus var der høj sol, da Global Goals World Cup blev fløjtet i gang. Med 14 glade fodboldhold fra både Jordan, Spanien, København og Aarhus, en bæredygtig madbod og havet som baggrund, var scenen sat omkring asfaltbanen. Men det er ikke en helt almindelig fodboldturnering, for det handler om at score mål for Verdensmålene, båden indenfor og udenfor banen.
Kæmp for et Verdensmål
For at deltage i Global Goals World Cup skal holdene vælge et Verdensmål at spille for. Eksempelvis valgte SkatEduacate, som er en skateskole for piger i Aarhus, at kæmpe for ligestilling mellem kønnene. Holdets mål er, at deres forening også skal være et trygt rum for non-binære og transpersoner, der vil skate, og ikke kun for piger, som det er i dag.
”SkatEducate’s mål kom fra et behov i deres egen forening, og ved at fortælle os andre om det er alle inviteret ind i en dialog, som er relevant for os alle sammen,” fortæller Clara Lucia Tonnisen, der er projektleder for Global Goals Worlds Cup i Aarhus. Målet udenfor banen skal være noget, holdet brænder for, og som tager udgangspunkt i, hvordan de selv kan gøre verden til et bedre sted.
Global Goals World Cup startede i 2015, samme år som FN’s 17 Verdensmål blev vedtaget. Turneringen sætter fokus på Verdensmålene og arbejder med ligestilling i sport. Der har blandt andet været turneringer i Saudi Arabien, Kenya og Indien, og målet er at spille i alle 193 FN-medlemslande før 2030.
Meget mere end fodbold
Det hele begyndte på Verdensmålsakademiet. Det er en miniuddannelse, som Dansk Ungdoms Fællesråd og Verdens Bedste Nyheder står bag, der ruster unge mennesker til at kommunikere Verdensmålene igennem deres eget projekt. På Verdensmålsakademiet kom Clara Lucia Tonnisen i kontakt med Majken Gilmartin, der startede Global Goals World Cup tilbage i 2015.
Hun har brugt et år på at finde samarbejdspartnere og frivillige og har startet foreningen Permasport, der har gjort det muligt at samle kvinder fra ind- og udland til at spille fodbold for Verdensmålene i Aarhus.
”Der sker noget magisk, når man er sammen om et fælles mål. Hvis vi kan bruge det fællesskab til at kæmpe for et større mål end sporten selv, kan vi være med til at gøre verden til et bedre sted,” siger Clara Lucia Tonnisen.
Og fodboldturneringen rækker langt ud over kampene på havnepladsen. Hele arrangementet begyndte med en samtale om ligestilling i sport på Museet KØN, hvor blandt andet ligestillingsministeren, Trine Bramsen, deltog sammen med stemmer fra både fodboldverdenen og interesseorganisationer. ”Det var den fineste åbningsdag med en enormt spændende debat om diversitet,” siger Clara Lucia Tonnisen.
Fodboldturneringen går i mange retninger, og hun er stolt af, at Global Goals World Cup sætter fokus på både leg, bæredygtighed og politik. Det taler ind i foreningen Permasports vision om at skabe bæredygtige sportsevents.
Bæredygtig sport
På havnepladsen i Aarhus er de fleste materialer, der er brugt til at skabe fodboldturneringen genbrug fra ReUse, og alt affald bliver sorteret. Foodtrucken, der laver mad, arbejder med udsatte unge i Bispehaven. Kaffevognen er en start-up med bæredygtige værdier, og baren betjenes af studenterhuset i Aarhus, hvor man sparer fem kroner på øllen, hvis man medbringer sin egen kop.
Permasport vælger sine samarbejdspartnere nøje for at gøre sporten mere bæredygtig. Omsorg for hinanden og naturen er grundsten, når det kommer til Permasport. De har fokus på at mindske fysiske skader på fodboldbanen og værne om jordens ressourcer ved eksempelvis at genbruge sportstøj. Det er et fællesskab, der belyser bæredygtig sport fra flere vinkler med målet om at gøre verden til et bedre sted.
”Der var så god stemning og enormt mange møder på tværs af både hold og lande. Det er magisk at se det blive til virkelighed og kombinere sport med en kamp om at ændre verden,” siger Clara Lucia Tonnisen, der synes, at det er gået over alt forventning.