Døde cykler får liv på cykelstien igen
En forretning i Aarhus gør gavn af og renoverer nogle af de alt for mange efterladte cykler, der fylder i bybilledet.
Flere tusinde cykler efterlades hvert år i cykelstativer og rundtomkring i byerne, for så at blive sendt til skrot. Det kan være, fordi sadlen er faldet af, kæden er knækket eller et hjul punkteret. Cykler, der faktisk kunne få et nyt liv ved at blive renoveret, og derved være til gavn i mange år endnu. Det har en lille virksomhed ”Refurbish Bike” gjort til en forretning. De lejer nemlig brugte cykler ud på månedsbasis, som de har renoveret til god stand. Nogle af de brugte cykler, de får ind, er så medtaget, at de ikke kan renoveres, men så bliver reservedelene genbrugt til at renovere andre cykler.
Cykelforretningen ligger i Aarhus og er blevet medfinansieret af den grønne investeringspulje, som er etableret af Aarhus Byråd for at hjælpe aarhusianske virksomheder, der ønsker at bidrage til den grønne omstilling.
”Kommunerne vil gerne være CO2-neutrale, og det kan vi hjælpe med,” fortæller Niels Nyhus, der er en af de to ejere af forretningen, og han mener, at forretningen virker:
”Folk kommer og lejer cyklerne af os. Den her cirkulær og bæredygtig tankegang har en stor værdi og især, når der er potentiale for, at cykling kunne blive den største transportform i byerne”.
Udnyttelse af ressourcer
Virksomheden fungerer ved, at politiet og kommunen indsamler efterladte cykler og tjekker om, de er blevet stjålet. De cykler, som før blev vurderet til ikke at kunne blive solgt på en aktion ville være blevet sendt direkte til skrot. Nu får den lille forretning gavn af dem og har lige rundet udlejning nummer 100. Bare i Aarhus er der flere tusinde cykler, der bliver sendt til skrot hvert år og ender som CO2-udlende affald.
Niels Nyhus forklarer, at der har være en kæmpe produktionskrise i cykelbranchen, fordi mange af reservedelene kommer fra Asien, hvor der blev lukket ned på grund af Corona. Udover det er containerskibene fra hele verden meget forsinkede, så nu er basale reservedele næsten umulige at få fat på.
”Vi har jo ressourcerne lige her i kommunerne, men før valgte man bare at smide dem ud. Nu udnytter ’Refurbish Bike’ dem”.
Gøre en forskel
Den lille cykelforretning ”Schriver Cykler”, som ’Refurbish bike” deler adresse med, har eksisteret i Aarhus i tre generationer og er en af de ældste forretninger i byen.
”Schriver Cykler” har før solgt brugte cykler, men ikke lejet dem ud. Udlejningen begyndte i efteråret 2020, da de to ejere så en ny tendens i Danmark, hvor flere unge leasede eller lejede cykler i stedet for at købe dem. Den trend ville forretningen også gerne være med på, men mere bæredygtigt, og så blev ’Refurbish bike” født.
”Folk behøver ikke en skinnende ny cykel, men bare en, der er i god stand, og det kan vi give dem”.
Forretningen vil desuden samarbejde med Aarhus Kommune om at afprøve nye sensorer, som monteres direkte på de udlejede cykler, der skal være med at levere data og bedre viden om cykelkulturen – og ikke mindst cykeleffektiviteten i kommunen. Det skal blandt andet afdække cykeltætheden, muligheder for at arbejdspladser kan blive mere miljøvenlige, nemmere adgang til cykling i det fri samt skolernes trafiksikkerhed.
”Vi sætter et grønt aftryk for de yngre generationer ved, at vi fjerner noget CO2 med det samme. Både i form af at genbruge ressourcer i nærområdet og forhåbentlig få flere folk i sadlen. Det er meget fedt at gøre en forskel,” afslutter han.