Efter syv års ventetid: Vejles unikke istidslandskab er nu fredet

Den unikke natur i Vejle Ådal er blevet fredet efter en langvarig proces. Det glæder Danmarks Naturfredningsforening sig over, da det også garanterer beskyttelse af området i fremtiden. 

Odderne stortrives i de lavtliggende vådområder, og den smukke og sjældne havørn svæver langs de stejle skrænter. Kontrasterne er skabt af gletsjere og issøer, og det gør Vejle Ådal til et unikt område i Danmark. Det er elsket af mange, og der ligger over 100 boliger i og omkring naturområdet. Derfor er der også mange holdninger til, hvordan man bedst passer på det.

I 2017 forsøgte Danmarks Naturfredningsforening for første gang at frede Ådalen, men det var dog ikke så ligetil. Der er gået syv år, men nu er beslutningen truffet. Vejle Ådal er officielt fredet, og Danmarks Naturfredningsforening er rigtig glade for resultatet:

“Jeg plejer altid at sige, at en fredning, det er for evigt og for alle,” siger Birgitte Bang Ingrisch, som er fredningsleder for Danmarks Naturfredningsforening.

For hende handler det især om, at de kommende generationer skal have den samme mulighed for at opleve og nyde de unikke naturområder i Danmark som os.

“Der er nogle ting, man bliver nødt til at beskytte, for man kan ikke lige genskabe dem,” forklarer hun.

Det ville også være svært at genskabe naturen ved Vejle Ådal, da den blev skabt i slutningen af den sidste istid. Områdets alder bliver også understreget af den nærliggende Troldborg Ring. En ringborg, som blev bygget omkring 100-200 e.Kr.

Stærke holdninger og lange vurderinger

Vejen til den nu officielle fredning har været lang. Danmarks Naturfredningsforening rejste fredningssagen af Vejle Ådal i Fredningsnævnet helt tilbage i 2017. Der mødte de fra start af folk, som ikke var vilde med idéen. Der kom især modstand fra de borgere, som ejer jord i Vejle Ådal. Nogle af dem mente slet ikke, at fredningen var nødvendig:

“Området er allerede godt beskyttet, og vi har et godt samarbejde med Vejle Kommune. En fredning er overflødig. Vi synes, vi passer godt på naturen, og derfor føles fredningen som et overgreb,” sagde jordejer Anne Birgitte Levisen til Vejle Amts Folkeblad i juli 2024.

I 2021 kom den første afgørelse fra Fredningsnævnet: Ådalen skulle fredes. Det var dog langt fra afslutningen på sagen.

De lokale jordejere var blandt andet utilfredse med den erstatning, de fik tilbudt.

I juli 2024 blev Vejle Ådal fredet. Derudover fastsatte klagenævnet, at de 128 jordejere, der bliver påvirket af fredningen, får en erstatning på 2,6 millioner kroner.

Denne juli faldt den endelige beslutning om, at Vejle Ådal skulle fredes. Det blev også fastlagt, at jordejerne ikke fik en højere erstatning, som de ellers havde håbet på.

Erstatningen skal kompensere jordejerne for, at de ikke længere har fuld bestemmelsesret over deres landområder. De kan for eksempel ikke længere takke ja, hvis nogle gerne vil bygge solceller eller tekniske anlæg på deres grund.

De lavliggende vådområder i Vejle Ådal er hjemsted for mange dyrearter. Foto fra Danmarks Naturfredningsforening
De lavliggende vådområder i Vejle Ådal er hjemsted for mange dyrearter. Foto fra Danmarks Naturfredningsforening

Vigtige ændringer for at beskytte naturen

Danmarks Naturfredningsforening er dog begejstrede for, at noget  af bestemmelsen bliver placeret hos det offentlige:

“Det som fredningen især tilføjer, er muligheden for naturpleje,” forklarer Birgitte Bang Ingrisch.

Naturpleje betyder, at kommunen kan gå ind og ‘blande’ sig i naturens tilstand, hvis det er nødvendigt. Eksempelvis for at holde vegetationen nede, da der ikke er nok vilde græssere, som bisoner eller vilde heste, til at gøre det.

“Optimalt burde der jo være balance nok i naturen til, at vi ikke behøver at blande os,” fortæller Birgitte Bang Ingrisch og fortsætter: “Men vi har jo ødelagt balancen”.

Derfor er det ifølge hende vigtigt, at kommunen med fredningen har fået autoriteten til at gå ind og hjælpe, når der er behov for det. Også i fremtiden.

Ambitiøs fredningsplan for stort istidslandskab Læs også
Udgivet

Ambitiøs fredningsplan for stort istidslandskab

Ud mod Sejerø Bugt ligger et gammelt landskab fyldt med sjældne arter. Nu skal det gerne beskyttes permanent.…

Salamandere sejrer: Byggeprojekt bremses for at beskytte små reptiler Læs også
Udgivet

Salamandere sejrer: Byggeprojekt bremses for at beskytte små reptiler

Vandsalamandere og markfirben ved Stevns Klint kan fortsat rende frit rundt, da Danmarks Naturfredningsforening har…

Danske havørne er på vingerne igen: ”En succeshistorie som vi ikke har set mage til” Læs også
Udgivet

Danske havørne er på vingerne igen: ”En succeshistorie som vi ikke har set mage til”

For 30 år siden var Nordeuropas største fugl uddød i Danmark. I dag yngler de i et større antal,…