Gladsaxe bygger bæredygtigt børnehus af brugte brokker
I Gladsaxe Kommune er en gammel skole ved at blive revet ned, men den bliver ikke bare smadret og smidt på lossepladsen. Meget af skolebygningen bliver forsigtigt skilt ad, så materialerne kan få nyt liv.
De gamle byggematerialer fra skolen på Tobaksvejen skal bruges til et nyt bæredygtige børnehus - også kaldt en børnehave - der skal bygges på skolens gamle adresse.
Byggeriet bliver svanemærket, hvilket vil sige, at alle dele af byggeprocessen har fokus på bæredygtighed, indeklima og materialevalg.
Blandt andet vil børnehuset blive inddelt i forskellige zoner med forskellige stemninger, indgangspartiet vil have stort lysindfald og grønne planter året rundt, og huset vil få et energiforbrug, der ligger på halvdelen af det, der tidligere blev set som normalt.
Bæredygtig bygning for bæredygtige børn
”Vi ved fra vores andre svanemærkede børnehuse, at børn trives rigtig godt i svanemærkede rammer. Og med den indretning og arkitektur, der er lagt op til, er jeg sikker på, at børnene får et hus, de bliver rigtig glade for,” siger Gladsaxes borgmester, Trine Græse.
Der er også lagt op til, at børnene får bæredygtigheden op under neglene ved at dyrke deres egne krydderurter og grøntsager i børnehusets have.
Al mad vil være økologisk, og børnene vil komme til at lære om vigtigheden af at undgå madspild.
Det er tredje gang, Gladsaxe opfører et svanemærket børnehus, men det er den første gang, byggeriet bliver cirkulært - dvs. opført af genanvendte materialer fra et tidligere byggeri.
Den forsigtige nedrivning af den gamle skole begyndte før sommerferien 2020. Alle de materialer, der skal genanvendes fra den gamle skole, bliver renset og lagt i depot på byggegrunden.
Byggeriet af det nye børnehus forventes at gå i gang i foråret 2021, og det færdige børnehus forventes at stå indflytningsklar i april 2022, skriver Gladsaxe Kommune i en pressemeddelelse om byggeriet.
Gladsaxe Kommune har i høj grad brandet sig på Verdensmålene. I 2018 brugte kommunen som den første i Danmark de globale mål som en ramme for sin strategi.
Her udvalgte kommunen syv af de 17 Verdensmål som særlige fokusområder. Det handler blandt andet om klima, bæredygtig vækst og forbrug, sundhed og kvalitetsuddannelse.