Grøn tømrer vinder Verdensmålsprisen: “Det er helt surrealistisk”

I år er det Martin Sejersen, der løber med sejren ved uddelingen af Verdensmålsprisen. Det gør han, fordi han er med til at bane vejen for, at Danmarks byggebranche bliver grønnere. Martin Sejersen repræsenterer alle lærlinge, som drømmer om en mere bæredygtig verden.

Verdensmålene, både som stablede klodser og på plakater, sætter farve på den kridhvide landstingssal på Christiansborg. De tre nominerede til Verdensmålsprisen går på scenen. En guldkonvolut rives op og vinderen af Verdensmålsprisen er… Martin Sejersen, en af Danmarks første grønne tømrere, og grundlæggeren af foreningen "Lærlinge for bæredygtighed".

Martin Sejersen har arbejdet ihærdigt for at fremme bæredygtige byggemetoder inden for tømrerfaget, og hans indsats anerkendes nu med Verdensmålsprisen.

“Det er helt surrealistisk at vinde," siger Martin Sejersen, “jeg håber virkelig, at det her vil gøre en masse for Lærlinge for bæredygtighed".

To tømrerlærlinge har været til Danmarks første grønne svendeprøve. De baner vejen for grønnere håndværk herhjemme Læs også
Udgivet

To tømrerlærlinge har været til Danmarks første grønne svendeprøve. De baner vejen for grønnere håndværk herhjemme

Klimaomstilling kræver, at de danske håndværkere får grønne kompetencer. Nu kan tømrere blive udlært…

Han har især gjort sig bemærket ved at kæmpe for, at tømrere i Danmark kan blive udlært med en grøn svendeprøve. Her gik han selv forrest, og var i sidste måned oppe til den grønne svendeprøve.  Han erstattede han klimaskadelige materialer med grønne alternativer, og fik ovenikøbet en god karakter.

Han har startet foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, og har sammen med andre lærlinge presset på nedefra for at få lov til at lære om grønne og klimabevidste byggemetoder. Hos Lærlinge for Bæredygtighed er der fokus på den helt praktiske del af byggebranchen: selve håndværket.

De skaber ændringer i måden, man rent fysisk arbejder på i byggebranchen, og gør en forskel for alle dem som ønsker en erhvervsuddannelse, hvor kernen er det grønne håndværk.

Byggebranchens revolution

Martin Sejersen sætter i sit arbejde fokus på, og skaber fællesskab for, alle dem, der mener, at bæredygtigt byggeri er den vigtigste dagsorden. “Der er en masse unge, der er ivrige for at komme i gang og udbrede det her,” siger han.

Det er banebrydende og yderst vigtigt i et Danmark, hvor byggebranchen står for 30 procent af al CO2-udledning og 35 procent af alt affald.

Byggebranchen er altså en af de sektorer, der har det største klimaaftryk i Danmark, og Martin Sejersens indsats er i tråd med målene om at reducere byggeriets påvirkning af miljøet.

Martin Sejersen håber, at prisen kan være givende for Lærlinge for bæredygtighed. Foto: Jawaher Mohammad
Martin Sejersen håber, at prisen kan være givende for Lærlinge for bæredygtighed. Foto: Jawaher Mohammad

Verdensmålene har været retningsgivende for foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, og de grønne svendeprøver har fokuseret på at reducere klimapåvirkningen, støtte bæredygtig skovdrift, fremme social ansvarlighed og bidrage til demokratisk udvikling og ligestilling.

Martin Sejersen er en relevant modtager af Verdensmålsprisen, fordi hans arbejde har potentiale til at bidrage til en mere bæredygtig fremtid inden for byggebranchen.

Hyldest til de øvrige nominerede

Selvom Martin Sejersen blev valgt som vinderen af Verdensmålsprisen 2023 for sin bemærkelsesværdige indsats inden for bæredygtigt byggeri, er det værd at anerkende de to andre nominerede kandidater, der også har gjort en betydelig forskel for Verdensmålene i Danmark.

Cathrine Berendt blev nomineret for sit dedikerede arbejde med at formidle ligestillingsdata og statistik gennem sit projekt "Kvinde Kend din Statistik." Hendes bestræbelser på at fremme ligestilling mellem kønnene og mindske ulighed går hånd i hånd med Verdensmål 5 og 10.

Thomas Sture Rasmussen blev ligeledes nomineret for sin indsats med at skabe et netværk, der fremmer Verdensmålene og deres folkelige forankring gennem biblioteker. Hans arbejde for Verdensmål 16 om fred, retfærdighed og stærke institutioner, og Verdensmål 17 om partnerskaber for handling, er værdifuldt for at skabe forståelse og engagement omkring Verdensmålene.

Selvom kun én kandidat kan vinde prisen, er det klart, at alle tre nominerede har spillet en vigtig rolle i at fremme Verdensmålene i Danmark. Deres arbejde er en påmindelse om, at forandringer og bæredygtige mål kræver dedikation, innovation og samarbejde.

Tre stærke kandidater til Verdensmålsprisen: “Det er megafedt.” Læs også
Udgivet

Tre stærke kandidater til Verdensmålsprisen: “Det er megafedt.”

Verdensmålsprisen fejrer hvert år dem, der gør en ekstraordinær indsats for at sætte skub i…