Grønne Ellen har vind i sejlene: Verdens kraftigste elfærge er sat til søs i Danmark
Verdens kraftigste elfærge, Ellen, har haft sin første sejltur. Den miljøvenlige færge viser vejen til et grønt alternativ til Europas konventionelle færger.
Selvom forsinkelser og to afbrændte motorer under prøvesejladsen har gjort elfærgeprojektet til en lang kamp, har elfærgen Ellen i denne uge sejlet sin jomfrurejse på sin rute fra Ærø til Als. Med sine 50 tons litiumbatterier i motoren er Ellen verdens kraftigste elfærge og kan på en enkelt opladning sejle 22 sømil, cirka 40 kilometer.
Det er ikke første gang, at danske færger sejler med el. Færgerne Aurora og Tycho Brahe, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, er batteridrevne, men har stadig dieselmotorer som back-up, og Scandlines’ færger mellem Gedser–Rostock har hybridmotor, hvor elektricitet supplerer dieselmotoren. Men Ellen skiller sig ud ved kun at have én motortype, der kører 100 procent på elektricitet. Hvis Ellen udelukkende får strøm fra vedvarende energi, vil elfærgen reducere CO2-forbruget med 2.000 ton årligt sammenlignet med en konventionel færge på samme størrelse.
Læs også: Dansk Transport er blevet lidt grønnere
”Vi har ingen dieselmotor om bord, så Ellen vejer en del mindre end hybridfærgerne. Jeg tror, vi med det her projekt er med til at demonstrere, at man godt kan bygge 100 procent elektrisk, og at man ikke behøver en dieselmotor som ekstra sikkerhed. Vi kan sejle på el hele tiden,” siger Halfdan Abrahamsen, der er informationsmedarbejder hos Ærø Kommune.
El kan konkurrere med de konventionelle færger
Halfdan Abrahamsen forklarer, at en færgemodel som Ellens vil kunne overtage 80 procent af de regionale færgeruter i Europa. Selvom Europa-Kommissionen ikke har tal for CO2-udledningen fra den type færgeruter, så står Europas samlede skibstrafik for 13 procent af de årlige drivhusgasudledninger.
”Skibstrafik er jo desværre ikke nogen engel, når det handler om CO2, og det er derfor, jeg i den grad håber, at den her teknologi bliver udbredt, og at folk lader sig inspirere. Man må meget gerne stjæle vores ide,” siger Halfdan Abrahamsen.
Læs også: Roskilde er første danske by kun med elbusser
Ellen har kostet 224 millioner kroner, og er blevet bygget i et samarbejde med blandt andet Søby Værft, Ærø Kommune og EU. Europa-Kommissionen har en forhåbning om, at elfærge-projektet kan inspirere andre industrier og færgeselskaber til at bruge samme bæredygtige løsning.
Ellen er en god forretning
Halfdan Abrahamsens bud er, at elfærgen cirka koster 40 procent mere end en konventionel færge på samme størrelse som Ellen. Han fortællere videre, at Ærø Kommune i fremtiden vil spare mange penge på brændstof, da Ærø er selvforsynende med vedvarende strømkilder fra vindmøller og solceller, der blandt andet vil gå til opladning af Ellen.
Halfdan Abrahamsens forsikrer, at elfærgen altid har været tiltænkt som et projekt, hvor økonomi og bæredygtighed kunne gå hånd i hånd.
”Det er ikke fordi, vi ofrer os for den gode sag med det her projekt. Hvis der ikke var en forretning for Ærø og dens borgere, så havde Ellen ikke lykkedes, ” siger Halfdan Abrahamsen.
CO2-omkostningerne fylder heller ikke meget i elfærge-projektet. Det mest forurenende har været udvindingen af råstofferne til de mange litiumbatterier. Dog vil CO2-aftrykket, skabt under produktionen af batterierne, blive opvejet på bare halvanden måneds sejlture med Ellen, forklarer Halfdan Abrahamsen.