Grønt gearskifte: Discountkæde lægger 30 batterilastbiler i indkøbskurven

I Danmark er der knap 44.000 lastbiler – under 300 af dem kører på batterier. Nu sætter Rema 1000 foden på speederen af mere bæredygtig distribution med en stor bestilling batterilastbiler.

Rema 1000 tager nu et kæmpe første skridt for at gøre deres varetransport grøn.

Discountkæden har netop bestilt 30 store batterilastbiler, der skal overtage en stor bid af distributionen af varer fra to centrale lagercentre i Jylland og på Sjælland. Samtidig investerer Rema 1000 i samarbejde med søsterselskabet Uno-X selv i ladeinfrastruktur til lastbilerne, der blandt andet skal køre på strøm fra solceller på taget af distributionscenteret i Horsens. De første 20 lastbiler bliver leveret inden jul, og de næste 10 ruller ud i løbet af næste år.

De vil stå for en tredjedel af varedistribution, når de alle kommer på vejene.

Lastbiler og andre tunge køretøjer er en af knasterne, når det handler om at gøre transportsektoren grøn, og de 30 kommende el-lastbiler er en stor ordre i det danske lastbilslandskab. Ifølge fagbladet Lastbil Magasinet var der i midten af 2023 indregistreret 274 elektriske lastbiler, der også dækker over antallet af hybridkøretøjer, der både har elmotor og forbrændingsmotor. I alt er der knap 44.000 indregistrerede lastbiler i Danmark.

Den langsomme omstilling af lastbilerne skyldes, at den store vægt kræver kæmpebatterier, og det øger prisen.

”Vi investerer et pænt to-cifret millionbeløb her,” siger Kenneth Veng Jespersen, der er transportchef hos Rema 1000.

Han fortæller, at batterilastbilerne koster mere end det dobbelte end en normal dieselversion.

”Men vi vil gerne være blandt de mest bæredygtige i branchen,” siger Kenneth Veng Jespersen.

Batterilastbiler batter

Lastbiler er både en stor klimasynder og en stor kilde til luftforurening, der hvert år koster mange millioner mennesker livet verden over.

Ifølge den grønne tænketank Concito står gods- og varetransporten herhjemme for omkring 10 procent af Danmarks samlede CO2-udledninger.

Faktisk fylder lastbiler disproportionalt meget, når det gælder klimaet: Blot omkring fem procent af alle køretøjer på verdensplan er mellemtunge eller tunge lastbiler, men de står for næsten en tredjedel af drivhusgasudledningerne fra vejtransporten.

Nye elbusser strømmer ud på de danske veje: Tre ud af fire er batteridrevne Læs også
Udgivet

Nye elbusser strømmer ud på de danske veje: Tre ud af fire er batteridrevne

Med busserne ruller det den rigtige vej i forhold til den grønne omstilling - men kan godt gå…

Derfor batter det også meget, når diesellastbiler bliver skiftet ud med en batteriversion.

Kenneth Veng Jespersen anslår, at de 30 el-lastbiler vil skære 2600 ton CO2 om året, når de kommer på vejene.

I lang tid virkede det faktisk umuligt at få lastbiler til at køre på strøm, fordi der var udfordringer med batteriets størrelse og vægt. Men udviklingen i batterieffektivitet og pris betyder, at der kommer større og større batterimodeller, der kan køre længere og længere.

Kræver planlægning

Rema 1000 har omkring 250 lastbiler, så det er mere end 10 procent af flåden, der nu bliver grøn.

”Så der er lidt vej endnu,” siger Kenneth Veng Jespersen.

Alligevel vil de 30 lastbiler gøre et stort indhug i distributionen. De har nemlig en rækkevidde på 300 kilometer på en opladning, så de nye batterilastbiler kommer til at kunne nå rigtig mange af Rema 1000s butikker, siger han.

Det betyder, at de kommer til at stå for omkring en tredjedel af den samlede varedistribution og vil dække omkring en sjettedel af de kørte kilometer.

”Nu handler det også om at få dem ud at køre, så vi kan få nogle erfaringer med dem og infrastrukturen,” siger Kenneth Veng Jespersen.

Det handler både om fx valg af ladere og strømforsyning, men også om lavpraktisk logistik: Lastbilerne i Jylland skal gerne lades op ved distributionscenteret i Horsens, der har solceller på taget – det giver meget billig strøm – men det betyder i sagens natur, at de gerne skal lades op midt på dagen, hvor solen er fremme. Og så kan de jo ikke køre varer ud. Så det kræver noget ekstra planlægning og nogle nye arbejdsgange, siger Kenneth Veng Jespersen.

”Men,” siger han, ”det klarer vi nok”.