Gymnasieelever bruger computerspil til undervisning i Verdensmål
Elever fra Københavns Mediegymnasium bruger byggespillet Minecraft til at undervise folkeskoleelever i at bygge en bedre verden. Det gør undervisningen konkret og nærværende, mener underviseren.
Et escaperoom, en zoologisk have med truede dyr, en rutchebanetur om vandet kredsløb, et indblik i bæredygtig energi og konstruktion af vindmøller. Det var nogle af de ting, som elever i 7.-9. klasse kunne opleve på online workshops i spillet Minecraft.
Med over 100 millioner månedlige spillere er Minecraft et af de mest populære onlinespil. I spillet, hvor man skal finde ressourcer for at konstruere verdener, kan man møde andre online spillere fra hele verden. Det satte Københavns Mediegymnasium sig for at udnytte, så gymnasieeleverne udviklede online læringsrum om Verdensmål og bæredygtig udvikling for folkeskoleelever.
Oprindeligt skulle gymnasieeleverne have lavet workshops til en lokal forårsfestival. Men som følge af coronaepedemien blev undervisningen flyttet online – og det gjorde de forskellige workshops også. I det online rum kunne folkeskoleelever så opleve de forskellige workshops.
Verdensmål skal gøres konkrete gennem skoleprojekter
Verdensmålene kan blive gjort konkrete for elever gennem skoleprojekter, fortæller Mikkel Hooge Holck. Han er underviser på Københavns Mediegymnasium og koordinatoren bag Minecraft-projektet. Undervisning i bæredygtighed er essentielt, mener han. ”Det er den vej, vinden blæser,” fortæller Mikkel Hooge Holck om undervisning i Verdensmål og peger bl.a. på klimaloven. ”Det bliver en dagsorden, som kommer til at fylde mere og mere. Og det skal vores unge mennesker selvfølgelig være forberedt på.” For ham er det vigtigt, at eleverne kender til klima og bæredygtighed, når de skal ud og blive en del af samfundet.
Verdensmålene kan desuden også blive brugt som et godt redskab i undervisningen, mener læreren. Gymnasieeleverne har allerede udviklet brætspil om Verdensmålene, og det er en del af skolens strategi at lave projekter om Verdensmål og bæredygtighed.
For gymnasieeleverne har det været udfordrende at lave workshops – men det har også været lærerigt. ”Jeg vidste ikke ret meget om bæredygtig energi før vi gik ind i det her,” fortæller gymnasieeleven Nicklas Winther. Hans gruppe har arbejdet med bæredygtig energi og hvordan fremtidens boliger kommer til at være.
Spiluniverset motiverer til læring
Minecraft er meget populært blandt børn og unge. Den popularitet skal være med til at skabe engagement, fortæller Mikkel Hooge Holck. ”Jeg tror, at unge mennesker skal lokkes til at synes, at det er interessant,” fortæller han. ”Dem, som lærer allermest, er dem, som laver spillet. Det vigtigste succeskriterie er, at mine elever lærer noget. Og det gør de. De lærer rigtig meget. Men jeg tror også, at folkeskoleeleverne kan blive lullet ind til at se, at det er en anderledes måde at undervise på.”
Når eleverne leger sig til læring, opstår der en helt anderledes læringssituation, mener Mikkel Hooge Holck. Og for gymnasieeleverne, der har bygge de enkelte workshops, har det online univers også skabt en anderledes læringssituation. ”Det har været sjovt, at vi i gruppen har fundet på idéer og så skulle tænke over, hvordan vi skulle gøre det i Minecraft,” fortæller Laurits Heinesen-Kirk, som også er elev på Københavns Mediegymnasium.
Video: Hør underviseren og eleverne fortælle om projektet