I Skive har de skåret to tredjedele af deres CO2-udledning på 10 år
Med et stort fokus på energioptimering har Skive Kommune reduceret sit CO2-udslip gevaldigt. Målet er at være fuldstændig CO2-neutral i 2043.
Solceller på kommunale tage, 16.000 gadelys med mere energivenlige LED-pærer og besparelser på vand og varme i kommunens institutioner har givet et kæmpe skub på den grønne omstilling i Skive Kommune. Kommunen har mellem 2008-2018 reduceret sit CO2-udslip med 63,3 procent på alle kommunens arbejdsområder og institutioner.
”Det giver sindssygt store besparelser at gøre det her, både for CO2, men bestemt også på økonomien. Vi havde ikke gjort det, hvis ikke der var en fornuftig forretning i det,” siger Karl Egeriis Krogshede, der er klimakoordinator i Skive Kommune.
Han fortæller, at kommunen på 15 år har sparet over 230 millioner kroner ved at sænke energi- og vandforbruget.
Læs også: Flere danske kommuner er mere klimaambitiøse end Folketinget
Energiovervågning giver besparelser
Skive Kommune har været ude i felten og besøgt kommunens institutioner for at overvåge og optimere energiforbruget.
”Vi overvåger, om alle systemer på institutionerne kører, som de skal. Så det er en kombination af teknik, dataovervågning og læring på stedet, hvor vi lærer medarbejderne om, hvad der er vigtigt at holde øje med,” siger Karl Egeriis Krogshede.
”Vi har data og styr på alle vandhaner, ventiler og toiletter. Er der vand, som løber, eller lys som ikke skal være tændt, så får vi tjekket det,” siger han.
Læs også: Gladsaxe gør globale mål lokale
Klimaneutral i 2043
Skive er sammen med 70 andre danske kommuner med i projektet Klimakommuner. Projektet er et initiativ fra Danmarks Naturfredningsforening, hvor danske kommuner frivilligt forpligter sig til at reducere deres CO2-udledning med to procent om året. Skive har været klimakommune siden 2009, og Karl Egeriis Krogshede er overbevist om, at Skive både kan leve op til den årlige to procents-reduktionen og nå målet om at være klimaneutral i 2043.
”Det kommer til at ske, men vi kan ikke sige præcist, hvordan det skal gøres endnu,” siger han. ”Men allerede nu ved vi, at vi fx kommer til at skifte gamle bygninger ud med mere energieffektive, og den energi vi får i fremtiden, bliver grøn.”