Ikke-vestlige indvandrerkvinder slår rekord. De drøner ind på det danske arbejdsmarked
De har før haft svært ved at finde fodfæste. Nu har især de syriske kvinder taget et kæmpe hop i job.
Flere og flere ikke-vestlige indvandrerkvinder suser ind på det danske arbejdsmarked.
Det viser en analyse fra tænketanken Arbejderbevægelsen Erhvervsråd, som er lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Antallet af ikke-vestlige indvandrerkvinder, som er kommet i job, nåede i slutningen af 2023 et rekordniveau, hvor næsten 57 procent af kvinderne mellem 15 og 64 år nu er i job. Det er en stigning på 12 procentpoint på fem år og svarer til, at knap 34.000 flere er kommet i arbejde, skriver Ritzau.
Det er en markant udvikling, fordi ikke-vestlige indvandrerkvinder tidligere har haft udfordringer ved at få foden ind på det danske arbejdsmarked.
Det er især kvinder fra Syrien, Filippinerne og Somalia, der er strøget ind på arbejdsmarkedet, og syriske kvinder er den gruppe, som har oplevet størst fremgang. De seneste fire år er andelen af syriske kvinder, der har job, steget med omkring 19 procentpoint, hvilket næsten svarer til en fordobling.
”Særligt syriske kvinder har fået hul igennem til arbejdsmarkedet, men de kommer også fra et meget lavt niveau. Og selvom de har oplevet en stor fremgang de seneste fire år, er det stadig kun hver tredje syriske kvinde, der er i arbejde,” siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.
Et glohedt arbejdsmarked
Ikke-vestlige indvandrerkvinder har traditionelt set haft svært ved at finde fodfæste i den danske jobjungle. For eksempel havde omkring 75 procent af kvinder med dansk oprindelse et arbejde i slutningen af 2022, mens tallet for ikke-vestlige indvandrerkvinder lå på knap 55 procent.
Men de senere år er det generelt blevet lettere for ikke-vestlige indvandrere – både mænd og kvinder – at få en fod ind på det danske arbejdsmarked. Siden 2016 har der nemlig været en markant fremgang i beskæftigelsen, og faktisk er antallet af ikke-vestlige indvandrere i job højere end nogensinde før.
Beskæftigelsen er steget stort set uafbrudt siden januar 2021 og har slået rekorder næsten hver eneste måned siden maj samme år – og det er især kvinderne, der fundet fodfæste på arbejdsmarkedet. Ifølge seniorøkonom hos Dansk Erhverv, Kristian Skriver, skyldes det, at arbejdsmarkedet er glohedt.
”Vi har haft mange år, hvor virksomhederne har haft svært at rekruttere arbejdskraft, og så er de begyndt at kigge nye veje. Det er simpelthen derfor, at mange af de ikke-vestlige indvandrerkvinder har formået at få en fod inden for på arbejdsmarkedet,” siger Kristian Skriver ifølge Ritzau.
Langt flere af kvinderne er altså kommet i job, og det gælder især inden for omsorgs- og sundhedsområdet – og noget tyder på, at det fortsat er et område, hvor kvinderne vil få arbejde.
”Befolkningen bliver jo ældre og ældre, fordi folk lever længere. Det betyder, at hvis man kommer ind enten som ufaglært eller måske endda bliver faglært, så er der gode muligheder for at få eller beholde sit job,” forklarer cheføkonom Sofie Holme Andersen til Ritzau.