Vores mad rækker længere ud end vores tallerkener
Nyt, gratis undervisningsmateriale til folkeskolen sætter madlavning i et bæredygtigt perspektiv: Hvordan kan man spise ansvarligt? Og kan forældrene mon lære noget af børnene?
Mad er ikke bare mad. Det, vi spiser, rækker langt ud over vores tallerken, for mad er også ressourcer, bæredygtighed, miljø og klima. Et nyudviklet undervisningsmateriale til folkeskolelærere sætter fokus på den del af madkundskabsundervisningen med udgangspunkt i Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. Undervisningsmaterialet handler ikke bare om fødevareproduktion og om at sænke madspild – men også hvordan man laver en masse lækre retter, som eleverne kan gå i krig med. Det skriver Spar Nord Fonden i en pressemeddelelse.
Søndergades Skole i Brønderslev har været en af 35 pilotskoler, hvor materialet er blevet prøvet af, og madkundskabslærer Louise Skov-Nielsen og en sjetteklasse, som har prøvet forløbet, er sultne på mere.
”Med udgangspunkt i Verdensmålet, der taler om ansvarlighed, har børnene været glade for at blive udfordret både på opskrifter men også diskussioner om hvordan økologi, oprindelsesland, klima og bæredygtighed hænger sammen på et område, som de faktisk selv kan tage hjem i køkkenet og have en indflydelse på,” fortæller Louise Skov-Nielsen.
Læs også: Når eleverne går mere og mere op i bæredygtighed, må skolerne komme dem i møde
Bæredygtighed i praksis
Undervisningsmaterialerne er udarbejdet i samarbejde med forfatter og lektor i madkundskab, Helle Brønnum Carlsen, og projektet er sat i søen af Spar Nord Fonden og Danmarks Lærerforening.
Projektet er ambitiøst med 1100 folkeskoler i hele landet, som kan modtage klassesæt af teori- og kogebøger. Spar Nord Fonden håber, at flest mulige klasser griber invitationen til at arbejde med Verdensmål og madkundskab.
”Madkundskab i sig selv er både et vigtigt fag, og nu også et eksamensfag som valgfag. Kombination med FN’s Verdensmål giver faget en oplagt mulighed for at tale om klima, miljø, madspild og bæredygtighed, som teoretisk baggrund for fornuftig madkundskab og det er vores håb, at rigtig mange madkundskabslærere i hele Danmark vil rekvirere materialet,” siger Elisabeth Rosenbeck Viksnins, der er kommunikationschef i Spar Nord Fonden.
”Og så ved vi, at børn og unge har en vis opdragende indflydelse på deres voksne, så vi håber, at de voksne måske kan vænne sig til nye vaner med hjælp fra børnene og bogen med opskrifter og viden om bæredygtighed i praksis.”
Som en ekstra gulerod udlover Spar Nord Fonden 1000 kroner til klassekassen til de første 300 klasser, som gennemfører forløbet og uploader et klassebillede til Spar Nord Fondens hjemmeside, hvor der allerede findes video- og billedmateriale fra pilotprojektet. Skoler kan tilmelde sig via Danmarks Lærerforenings hjemmeside og modtage klassesæt helt gratis til det kommende skoleår.