Nordisk Råd sætter fokus på vores overdrevne forbrug med årets miljøpris
Selvom danskerne cykler på arbejde og er verdensmestre i vindmøller, er vi blandt de mest forurenende lande i verden. Miljøpris skal hædre løsninger på vores enorme forbrugsaftryk.
I Norden ser vi os selv som progressive på klima- og miljøområdet, men faktisk eksporterer vi meget af vores forurening til udviklingslandene, fordi vi er blandt de mest storforbrugende lande i verden.
Det siger Nordisk Råd, der sætter fokus på forbruget i Norden med sin miljøpris, der i år har Verdensmål 12 om Ansvarligt forbrug og produktion som tema.
Læs også: Odense vil uddele Verdensmålspriser
”Mange af de produkter, vi forbruger, er produceret i andre dele af verden, hvor miljøkravene er mindre strenge. Det er derfor essentielt, at vi ændrer vores forbrugsvaner for at sænke vores materialeaftryk og blive mere bæredygtige”, siger Ethel Forsberg, der er generaldirektør i Forte, som er Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd og formand for bedømmelseskomitéen, der udvælger vinderen af miljøprisen.
Hvis alle var som danskerne, skulle vi bruge 4,2 jordkloder
Selvom Danmark og vores nordiske naboer er alle i top 10 over lande, der implementerer Verdensmålene, halter vi især efter på mål 12 og mål 13 om Klimaindsats. Eksempelvis forbruger og forurener vi så meget i Danmark, at hvis hele verden levede som os, så skulle vi bruge 4,2 kloder for at dække ressourcerne – og vores forbrug stiger.
Læs også: Global Compact vil hædre årets unge verdensmålsmedarbejder
”Vi hører ofte, at de nordiske lande har vist, at det både er muligt at blive rigere og forurene mindre”, siger Bjørn Bauer, der er direktør i miljøkonsulentfirmaet PlanMiljø og forfatter til en rapport, der belyser de nordiske landes arbejde med Verdensmål 12. ”Men det kan vi kun, fordi vi eksporterer vores forurening ved at lade lande som Indien, Bangladesh og Kina producere mange af de varer, vi forbruger”.
Derfor vil Nordisk Råd finde og hædre løsninger, der gør op med vores store forbrug, med årets miljøpris. Den bliver givet til en person, en virksomhed eller et initiativ ”der fremmer bæredygtigt forbrug og produktion ved at præstere mere og bedre med mindre”. Alle kan foreslå kandidater til prisen her indtil d. 15. maj.
Prisen er på 350.000 DKK.