Nordjylland baner vejen for fremtidens brintbusser
Hvad har Aalborg til fælles med den store internationale metropol London, den historiske og gamle by Versailles, det enorme havnecentrum Rotterdam og Pau, hvis bjerge har været fast inventar på over halvdelen af historiens Tour De France-løb gennem tiden? Svaret er noget så futuristisk som brintbusser.
Siden marts 2020 har tre af de 29 brintbusser, som er et led i EU-projektet, 3Emotion, nemlig været en del af den kollektive trafik i det nordjyske landskab - resten af projektets busser testes af i de andre fire europæiske byer.
Missionen er at finde svaret på fremtidens klimavenlige-transport, så den kollektive trafik fremover kan fragte folk fra A til B – helt uden at udlede CO2.
De nordjyske brintbusser sparer miljøet for cirka 300 liter diesel om dagen - svarende til omtrent 60.000 liter om året. Til sammen vil de tre brintbusser reducere klimaet for cirka 360 kilo CO2 hver dag – hvilket løber op til 131 ton CO2 om året.
Så længe brinten til busserne produceres med grøn el – som de gør i Nordjylland, så er transporten med busserne fuldstændig CO2-neutral. Busserne udleder nemlig kun vanddamp, og derfor udsætter brintbusserne os heller ikke for partikelforurening, som diesel og benzin gør.
Nordjyske testkaniner
“Som Danmarks første klimaregion, har Region Nordjylland specielt fokus på at gå forrest og være testcenter for nye løsninger, som kan forbedre klimaet,” siger Sandra Bødker, der er projektmedarbejder hos Region Nordjylland og arbejder med det internationale aspekt af brintbus-projektet.
Som et led i det europæiske projekt gik Region Nordjylland sammen med Aalborg Kommune, hvor Kommunen indkøbte én brintbus og Regionen indkøbte to brintbusser og et brinttankanlæg, som producerer grønbrændstof til busserne.
I en treårig periode vil de tre busser fragte borgerne rundt på udvalgte bybusruter i Aalborg og regionalbusruter i Nordjylland, og som rullende test-kaniner undersøge potentialet i brint som brændstof.
Håbet er at knække koden til en klimavenlig kollektiv transport i fremtiden, ved at demonstrere fordelene ved den nye transportform og få den praktiske viden, som kan være med til at skabe overgangen fra fossile brændstoffer til grønne alternativer indenfor transportsektoren.
I Nordjylland er man begejstret over projektet:
”Busserne kører rigtig godt og har kørt hver dag – bortset fra, når Covid-19-restriktionerne har forhindret det,” siger Sandra Bødker og fortæller, at også kunderne og buschaufførerne er rigtig godt tilfredse:
”De er både glade for det grønnere alternativ, men også fordi brintbusserne giver en mere behagelig køretur, da de er lydløse og har færre rystelser end almindelige busser.”
Grøn er en dyr farve
Ifølge Sandra Bødker er der endnu ikke taget stilling til fremtiden for busserne efter den treårige periode: ”På nuværende tidspunkt er fokus at teste, hvordan de kører og det økonomiske potentiale ved løsningen”. Hun er dog ikke i tvivl om, at den helt store udfordring for brinttransporten ligger ved det sidstnævnte – nemlig økonomien.
”Brintbusserne er væsentligt dyrere end almindelige busser. En brintbus koster 5,8 millioner kroner, hvor en almindelig dieselbus ligger mellem 1.5-2 millioner,” fortæller Sandra Bødker.
Selvom brændstofprisen til brintbusserne kun udgør prisen på den el, som det koster at producere brinten, er løsningen også væsentlig dyrere end batterier. Brintbusserne er først nu kommet til Danmark og har derfor ikke været en del af lovgivningen, som har fritaget el-biler og - busser for elafgift. Det har Region Nordjylland ansøgt skatteministeriet om - så brint og batteriteknologien kan blive ligestillet.
Men selv hvis brintbusser bliver fritaget elafgiften, så er der stadig vej endnu, før de økonomisk kan slå diesel, fortæller Sandra Bødker:
”En diselbus kører 700 km på en optankning, hvor en brintbus, som teknologien ser ud nu, kun kan køre omkring de 350-450 km. Derudover er infrastrukturen også væsentligt dyrere, og noget som skal etableres, hvor infrastrukturen til diesel både er billigere og allerede eksisterende.”
Omkring 25 procent af Danmarks CO2-udledning kommer fra den kollektive trafik og transport af gods, og derfor skal Danmark snart omstille til enten brint, el eller noget helt tredje, for at nå vores mål for CO2-reduktion, pointerer Sandra Bødker, som forklarer at den høje pris på teknologierne også skyldes, at markedet for brintbusser stadig er meget nyt.
”I takt med, at der kommer flere og flere brintbusser i Europa, og de bliver masseproduceret i stedet for specialproduceret, vil priserne falde. Vi håber, at vores indsats kan være med til at skabe et marked for brint i fremtiden.”