Nu kan du blive ambassadør for Verdensmålene
Verdensmålsakademiet gør klar til at slå dørene op for et nyt hold unge, der gerne vil engagere sig selv og andre i bæredygtighedsarbejdet.
Flere og flere danskere kender til Verdensmålene. Faktisk er kendskabet steget eksplosivt det sidste år, og næsten to tredjedele af os herhjemme kan nikke genkendende til målene. Derfor handler opgaven for dem, der vil have bæredygtig forandring i samfundet, ikke at så meget om at udbrede kendskabet til Verdensmålene, men mere og mere om at få alle de forskellige organisationer, virksomheder, institutioner, uddannelser, myndigheder og borgere i gang med at handle på dem.
Mange er allerede i gang. Men mange har stadig brug for inspiration til, hvordan man kan arbejde med og handle på Verdensmålene. Det siger Jesper Jais Nørgaard fra Verdens Bedste Nyheder, hvor han er projektkoordinator for Verdensmålsakademiet, der er en miniuddannelse for unge mellem 16 og 30 år, der vil være ambassadører for Verdensmålene og være med til at engagere andre unge i at handle på Verdensmålene.
”Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, der gerne vil høre om at arbejde med målene. Så vi har brug for unge, der gerne vil gøre en forskel, og som kan slå nogle ringe i vandet, så deres engagement spreder sig til andre unge,” siger han.
Læs også: Supermotiverede ambassadører på en brændende platform vil engagere de danske unge
Akademiet har fået vokseværk
Verdensmålsakademiet, der arrangeres af Verdens Bedste Nyheder, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Tuborgfondet, havde i efteråret det første kuld på 22 ambassadører igennem forløbet, hvor de lærte at holde oplæg, skrive debatindlæg og lave workshops. Nu er ansøgningsrunden til næste hold ambassadører åbnet – og akademiet har fået vokseværk. Der er ikke bare kommet plads til 50 deltagere, men nu er der tre forskellige spor, som ambassadørerne kan specialisere sig i.
”Vi har et spor med fokus på at afholde workshops og oplæg,” siger Jesper Jais Nørgaard, ”hvor man lærer at brænde igennem foran et publikum og inspirere andre til selv at handle på og engagere sig i Verdensmålene.”
Så er der et spor, der handler om at lave projekter internt i organisationer, forklarer han. Her bliver man klædt på til at arbejde med Verdensmålene i sin egen organisation eller lokalsamfund. Man får værktøjer til at få sin forening, sin skole eller sin kommune til at bruge Verdensmålene i det daglige arbejde.
Og endelig er der et spor, der sætter spot på den skriftlige formidling, så man kan blande sig i samfundsdebatten. ”Man lærer en konstruktiv tilgang til at lave debatindlæg, kronikker eller måske en podcast,” fortæller Jesper Jais Nørgaard. ”For de unge skal også have en stemme i verdensmålsdebatten.”
Unge mellem 16 og 30 kan søge om at blive en del akademiet. Læs om ansøgningen her. Læs mere om akademiet her.
Her fortæller nogle af de unge, hvordan det er at være Verdensmålsambassadør:
Sissel A. Gammelgaard, Aarhus: Det har været virkelig bekræftende at møde andre unge, der også synes, at arbejdet med Verdensmålene giver så meget mening! Min største oplevelse har været at turde være på foran jævnaldrende, voksne og børn. Jeg har både holdt workshops i små grupper og stået foran en stor forsamling bestyrelsesfolk, og det føles virkelig sejt at kunne.
Tobias Simonsen, København: Det er så fedt at opleve, at man ikke er alene om at arbejde med Verdensmålene. Min bedste oplevelse var, da jeg holdt oplæg til Frivilligcentre & Selvhjælp Danmarks årsmøde sammen med en anden ambassadør. Stemningen var rigtig god, og vi kunne mærke, at oplægget gjorde en forskel for tilhørerne. Som ambassadør er jeg især blevet bedre til at fortælle skarpt om Verdensmålene - det er rart at få redskaber til at gøre abstrakte dagsordener helt konkrete.
Sarah Wandall Grandjean, Virum: Den fedeste oplevelse som ambassadør er klart at mærke det store engagement, gåpåmod og drivkraft blandt andre unge - både hos de øvrige ambassadører, og når man er rundt og lave verdensmålsoplæg og -workshops. At være Verdensmålsambassadør har i den grad givet mig et solidt netværk med alle mulige inspirerende mennesker, som er guld værd.
Mathias Lang Sørensen, Sorø: Det fedeste, jeg har lært, er at formidle til andre og sætte mig ind i, hvordan det, jeg siger, bliver modtaget.
Sørine Blaabjerg Neumann, København: Jeg er lærerstuderende, og det er det fedeste, hvordan jeg kan kombinere viden fra min uddannelse med akademiet. Når vi underviser i Verdensmålene, bliver jeg klogere, samtidig med at vi gør andre klogere - helt fantastisk!