Pant på juice skal genanvende 52 millioner ekstra flasker
Snart kan du få penge tilbage, når du bringer saft- og juiceflasker retur. Det vil spare klimaet for 5.700 tons CO₂.
Til november skal alle nye saft- og juiceflasker have pantmærker, så de kan afleveres i flaskeautomaten på linje med øldåser og sodavandsflasker.
Dansk Retursystem forventer, at det vil resultere i, at 52 millioner ekstra flasker bliver genanvendt - hvert år. Det svarer til cirka 6.000 tons ekstra tons emballage, der bliver genanvendt i stedet for at blive brændt eller ende i naturen - og det sparer klimaet for 5.700 tons CO₂.
Læs også: Fire danske festivaler i kamp mod engangsplastik
”Pantsystemet er fantastisk, og 90 procent af de solgte flasker kommer i dag retur. Men vi kan gøre det endnu bedre. Vi skal også have juice- og saftflaskerne med, og det kommer de til efteråret, hvor vi udvider vores glimrende pantsystem”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.
Pantsystemet er klimavenligt
Danskerne er allerede nogle af de bedste i verden til at pante – sidste år sendte vi hele 1,4 milliarder dåser og flasker retur i alt. 9 ud af 10 pantmærkede dåser og flasker bliver genanvendt.
Det betyder, at pantsystemet i 2018 sparede klimaet for 143.950 tons CO₂.
Læs også: 570 ton mere genbrugsplastik i flaskerne i 2018
Det nye pantsystem begynder at blive rullet ud allerede fra 1. juli. Der kan forbrugerne se de første juice- og saftflasker med pantmærker. Fra 1. november skal alle de flasker produceres med pantmærke.
Fakta om genanvendelse og råstoffer
- Man sparer 5 kilo råstoffer, når man genanvender 100 dåser til nye.
- Man sparer 6 kilo råstoffer, når man genanvender 100 plastflasker til nye.
- Man sparer 34 kilo råstoffer, når man genanvender 100 glasflasker til nye.
Kilde: Dansk Retursystem