”Selv det mest logiske, rationelle og største excel-menneske kan få vækket nogle følelser igennem kunsten”
Verdensmålene bliver oftest målt i tal og procenter, men nu har kunstnere fra hele verden besluttet at bruge målene i deres værker. Det kan nemlig vække følelser og skabe handling på tværs af sprog og grænser.
En havskildpadde i glas er fyldt op med skrald. Dens skjold er dækket af hundredvis af ”græske øjne”, amuletter som i middelhavslande bruges til at holde onde ånder væk. Men her skal øjnene holde mennesker væk fra skildpadden og dens levested.
”Skildpadden er et symbol på det lidende hav. Skraldet indeni skildpadden har jeg selv fundet ved at rense strande rundt omkring i verden,” fortæller den unge italienske kunstner Thomas Pucci.
Hans glasskildpadde er en del af Udstillingen Global Goals x Art på Gallerie Lorien i København, og sammen med 26 andre danske og udenlandske kunstnere har han lavet skulpturer og malerier, der fortolker ét eller flere af de 17 Verdensmål. Udstillingen skal være med til at skabe en forståelse af Verdensmålenes bredde – at det altså handler om alt fra klima til fattigdom, ulighed og beskyttelse af naturen.
”Der er meget få, der ved, hvad Verdensmålene går ud på, selvom de er så vigtige. Vi skal alle forene vores kræfter til få dem ind under huden på folk, og udstillingen er vores bidrag til dét,” forklarer gallerist og udstillingsejer, Tina Vehage Lorien.
Læs også: KADK udstiller Verdensmålsløsninger
Kunst taler til følelserne
Tina Vehage Lorien håber på, at Verdensmålsudstillingen kan tale til følelserne hos publikum og på den måde skabe handling hos alt fra politikere og forskere til menigmand.
”Kunsten kan fremprovokere følelser, som tal og procenter ikke kan. Det kan frembringe reaktioner, ligesom det at se en god film eller et stærkt foto. God kunst kan røre noget dybt inde i os, og det, at man bliver rørt, sætter noget aktivitet i gang,” siger hun, og fortæller at Verdensmålene kan få stor gavn ved at blive fortolket gennem kunst.
”Verdensmålene dækker jo nogle helt basale ting, der er vigtige for os alle sammen, og kunsten skelner ikke alder, politisk baggrund, eller nationale grænser. Og her kan kunsten samle dem,” siger hun.
Læs også: Danske designere udstiller klimaløsninger
Smartphones og rent vand
Verdensmålene er da også blevet fortolket meget forskelligt af de 27 medvirkende kunstnere. Den italienske kunster Giovanni da Monreale har i sit værk blandt andet valgt at sætte fokus på emner som materialevalg og produktion af teknologi, der ligger under Verdensmål 12.
”Jeg vil gerne have folk til at tænke over, hvor alle vores teknologiske remedier ender henne. Vi skifter dem ud med stor hyppighed, men hvem producerer dem? Hvad er komponenterne i dem, hvor er de lavet henne,” siger han, og forklarer at hans figur, en voksfigur af en udtryksløs dreng der ukritisk stirrer ned i sin smartphone, skal få os til at tænke mere over alle de goder, vi har.
Et andet eksempel på Verdensmålskunsten i udstillingen er af den danske kunstner Per Sommer, der har skabt et økosystem med planter, rindende vand og fisk i sit værk, og på den måde fokuserer på blandt andet Verdensmål 14 om livet i havet.
”Skulpturen skal vække rare følelser, håb og drømme – drømme om en bedre verden. Vandet er en af vores stærkeste kræfter til selvransagelse og fordybelse,” siger han.
Ligesom gallerist Tina Vehage Lorien er Per Sommer også overbevist om, at kunsten kan gøre meget for Verdensmålenes udbredelse. Han ser kunsten som et universelt sprog, som alle kan forstå.
”Selv det mest logiske, rationelle og største excel-menneske kan få vækket nogle følelser igennem kunsten,” siger han.
Video: Hvilken rolle spiller kunsten i at fortælle om Verdensmålene?