Klimaaktivister viser muskler op til valget

Skoleelever og borgere skruer op for klimaaktivismen op til valget. Lørdag marcherer tusindvis af danskere sammen med Greta Thunberg for klimaet, og i næste uge starter en 10 dages klimastrejke for skoleelever og studerende.

Frem mod Folketingsvalget deltager flere og flere danske vælgere i aktioner, der skal skabe opmærksomhed på klimaet. I en række danske byer, fra Hillerød til Aabenraa, bliver der lørdag den. 25. maj afholdt klimamarcher, der skal vise de danske politikere og folketingskandidater, at de skal lave ambitiøs klimapolitik.

”Vi marcherer for at råbe politikerne op. Det er umuligt at tage et individuelt ansvar, og i stedet nødvendigt at foretage ændringer på det politiske plan. Det kommende valg er derfor afgørende for klimaet, fordi vi skal reducere vores CO₂-udledninger med 70% inden 2030, hvis vi skal leve op til Parisaftalen. Danskerne ønsker en ansvarlig klimapolitik. Men desværre halter den politiske regulering efter”, siger Amalie Lund Michaelsen, organisator for Folkets Klimamarch København.

Den svenske skoleelev og klimaaktivist Greta Thunberg har meldt sin ankomst til lørdagens klimamarch som en af flere prominente talere. Hun blev kendt verden over i august 2018, da hun startede den første skolestrejke foran Riksdagen i Stockholm.

”Vi har tiltrukket ekstra fokus ved at have Greta Thunberg med som taler. I det hele taget er marchen i forbindelse med valget meget større end noget, vi har holdt tidligere. Man kan virkelig mærke at klimadagsordenen har fået momentum”, siger Amalie Lund Michaelsen.

Klimamarchen i København foregår i morgen, 25. maj, klokken 13, med start på Christiansborg Slotsplads. Folkets Klimamarch arrangerer også klimamarcher i 11 andre byer over hele landet.

Studenter strejker for klimaet

Greta Thunberg har også inspireret en række danske skoleelever og studerende til at strejke for klimaet. I samarbejde med Fridays for Future, der repræsenterer Greta Thunberg, opfordrer Den Grønne Studenterbevægelse til skolestrejke fra på mandag. Strejken vil vare i 10 dage, indtil Folketingsvalget 5. juni.

”Det er som om, at der er kommet et gennembrud nu, hvor klimaet virkelig fanger folk. Der er kommet opmærksomhed på klimaet på alle niveauer, fra græsrødderne til det globale. Men pudsigt nok er der mindre entusiasme i det politiske system. Jeg synes, at befolkningen og de private virksomheder er ved at overhale politikerne på bæredygtighedsdagsordenen”, siger Rasmus Stuhr Jakobsen, formand i Globalt Fokus, et samlende netværk for udviklingsorganisationer i Danmark.

Video: Klimastrejke i marts

Hør med om, hvorfor unge strejkede for klimaet i marts.

Spille Klimastrejke, marts 2019 Klimastrejke, marts 2019
Klimastrejke, marts 2019