Vinderne af Verdensmålsprisen 2020 er kåret

Tusinder af børn i skole, reparations-caféer i hele landet og et ræs for havet udløste Verdensmålsprisen til årets tre vindere. Årets pris skyder for alvor handlingens årti i gang.

For 2. gang blev Verdensmålsprisen i dag i uddelt til tre personer, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at nå Verdensmålene i Danmark. Vinderne blev afsløret ved konferencen for Verdensmålenes Årti: "A Decade to Action - 10 år tilbage" i landstingssalen på Christiansborg.

Med ti år tilbage før Verdensmålene skal være indfriet, er der brug for handling, og FN har derfor døbt det det kommende årti frem mod 2030 til decade of action - Verdensmålenes årti.

”Verdensmålene er ikke FN’s Verdensmål. De er dine, mine og vores Verdensmål. Derfor er der også behov for, at danskerne i endnu højere grad tager Verdensmålene til sig og ved, hvordan de skal handle på dem. Med bare ti år tilbage, er der behov for handling nu. Den handling, kan Verdensmålsprisen være med til hylde”, sagde folketingsmedlem for Venstre, Kristian Jensen, der er formand for det tværpolitiske netværk, 2030-netværket, da der i foråret blev åbnet for indstillinger til årets Verdensmålspris. Verdensmålsprisen er indstiftet af 2030-panelet, der understøtter 2030-netværkets arbejde.

Ny Hall of Fame til vinderne
Årets tre vindere af Verdensmålsprisen udmærkede sig da også ved for alvor at handle for forandring. Ud af de i alt 81 indstillede ildsjæle har en jury fra 2030-panelet og 2030-netværket udvalgt 3 nominerede i hver af de tre kategorier. Siden har mere end 3000 personer været inde på Verdensmål.org og stemme på de 9 nominerede.
Efter prisuddelingen i dag bliver der udviklet en ”Hall of Fame” på Verdensmål.org, hvor både nominerede og vindere fra 2019, i år og årene fremover vil blive slået op.

De tre priskategorier er inkluderings-, forandrings- og ildsjælsprisen. Og de tre vindere af Verdensmålsprisen 2020 er…

Inkluderingsprisen: Pernille Kruse Madsen, stifter af Human Practice Foundation
Inkluderingsprisen gives for den handling eller initiativ, der bedst har nået og inkluderet en eller flere af de grupper, der er i størst risiko for ikke at nå Verdensmålene – og konkret har forbedret deres situation.

Efter en karriere i dansk erhvervsliv tog Pernille Kruse Madsen beslutningen om at sige sit job op rejse ud i verden. I 2014 stiftede hun Human Practice FoundationeIdeen, der hjælper fattige lokalbefolkninger ved at give dem evnerne og midlerne til selv at udvikle sig og sikre bæredygtighed og entrepreneurship.
I dag har hun og organisationen hjulpet over 27.000 børn i Nepal, Kenya og Danmark, og hun har ekspanderet Human Practice Foundation til flere lande både i Danmark, Schweiz, Sverige og England. Mere end 62 skoler er opført og 3 impact virksomheder er etableret herunder en kaffe & The plantage.

Spille Inkluderingsprisen: Pernille Kruse Madsen Inkluderingsprisen: Pernille Kruse Madsen
Inkluderingsprisen: Pernille Kruse Madsen

Forandringsprisen: Repair Café

Forandringsprisen gives for den mest nytænkende og effektfulde idé eller opfindelse, der samtidig har det største systemforandrende potentiale.

Repair Cafe Danmark er en non-profit forening med danske Repair Cafeer i hele landet. Alle arbejder 100% frivilligt – både i hovedforeningen og i de lokale afdelinger. Foreningens formål er at facilitere og motivere frivillige, forbrugere, foreninger og kommuner til afholdelse af og deltagelse i Repair Cafeer og derved reducere affald, ændre forbrugsmønstre og skabe viden om og lyst til grøn omstilling.

Spille Forandringsprisen: Repair Café Danmark Forandringsprisen: Repair Café Danmark
Forandringsprisen: Repair Café Danmark

Ildsjælsprisen: Signe Simonsen, Race for Oceans

Ildsjælsprisen gives til den, der i kraft af sit personlige engagement har markeret sig som en stærk ildsjæl for Verdensmålene og har inspireret andre til at være med.

Signe har startet Race for Oceans, der hvert år tilbagelægger strækningen langs hele den danske vestkyst over 10 dage for at sætte spot plastikforurening i området. Når stafetten rejser langs vestkysten, involveres virksomheder, familier, lokale politikere og andre ngo'er i en fælles kamp for, at vi skal have plastikken ud af verdenshavet. Signe omfavner verdensmål 14 og 17. Signe har startet initiativet i 2019, og det er sket for ingen midler. Hele hendes familie og store netværk er og har været i spil for at eventet kunne stables på benene.

Spille Ildsjælsprisen: Race for Oceans Ildsjælsprisen: Race for Oceans
Ildsjælsprisen: Race for Oceans