Ørne suser frem i det danske landskab
Ørne er en truet art i Danmark, men indsatser for at forbedre leveforholdene hjælper. De danske ørne er i flyvende fremgang.
Forestil dig en skyfri himmel. Højt oppe under solen svæver en smuk, krum-næbet fugl med store vinger og skarpe klør. Det er en svævende ørn – en fugleart, der i starten af 1900-tallet næsten blev udryddet i Danmark. Jagt, gift og fælder truede deres overlevelse. Bønder og jægere så ørnene som konkurrenter og forsøgte at udrydde de smukke fjerkræ. Men i dag er udviklingen vendt.
”Vi ser en stor fremgang blandt danske ørne. I år er det en succeshistorie med den positive fremgang, der har været med vores fiskeørn og kongeørn,” fortæller Kim Skelmose fra Dansk Ornitologisk Forening, (DOF). Han er leder af Projekt Ørn, der hører under DOF, og som overvåger og beskytter ørnebestanden i Danmark.
Kongeørnen fik i 2024 et rekordhøjt antal unger: Syv kongeørneunger har i år set dagens lys. Fiskeørnene har med 16 nye unger haft deres bedste ynglesæson i 100 år, og der er i dag 150 havørnepar mod kun tre par i 1997.
”Det er godt nyt med ørnene. Det er jo fantastisk nyt,” siger Kim Skelmose.
Fuglene har brug for ro
Havørnen, fiskeørnen og kongeørnen er de tre ørnearter, vi har i Danmark. Havørnen er klassificeret som næsten truet, mens både fiskeørnen og kongeørnen er klassificerede som kritisk truede på den danske rødliste – en liste over forskellige truede dyre- og plantearter i Danmark.
”Der er mange faktorer, der gør, at en bestand kan have det hårdt,” fortæller Kim Skelmose.
”Unger, der falder ud af reden, eller reder, der bliver ødelagt af storm og vinter, kan være faktorer.”
Når ungerne falder ud af rederne, risikerer de at dø eller blive sårede, så de har sværere ved at overleve – og det gør det sværere for bestanden at formere sig. En anden trussel er os mennesker.
”Det kan for eksempel være løbere eller træfældning, som forstyrrer. Det kan nemlig forskrække fuglene, så de flyver væk, og ungerne bliver efterladt tilbage, så de ikke kan forsvare sig mod for eksempel krager,” siger Kim Skelmose. ”Det er supervigtigt, at fuglene har ro til at ruge på æggene uden forstyrrelser fra mennesker.”
I Dansk Ornitologisk Forening har man derfor taget forskellige tiltag for, at ørnene ikke bliver forstyrret.
”Vi har skabt beskyttelseszoner om rederne, det vil sige, vi har lukket skoven af i en radius af 300 meter rundt om rederne,” fortæller Kim Skelmose. ”På den måde får fuglene fred til det, de har brug for, nemlig ikke at blive forstyrret af mennesker.”
Derudover har Dansk Ornitologisk Forening sat kameraer op ved ørnerederne, hvilket ifølge Kim Skelmose betyder, at vi mennesker kan få en bedre forståelse for dyrene.
”Via kamera kan folk følge med live på Ørne-tv,” siger han. ”Der er mange tusinde mennesker, der følger med i vores ørne-kameraer. De er glade for at følge med i, hvad der sker dag og nat, og på den måde lærer de at holde af de her fugle.”
Fugle bliver dræbt med gift
Ørne – og rovfugle generelt – blev fredet i Danmark i 1920’erne, fordi de var ved at uddø. Over 300.000 rovfugle er alligevel blevet skudt siden, og mange fugle er blevet forgiftet. I en artikel fra 2020 skriver Dansk Ornitologisk Forening, at de siden 2010 har registreret 33 sager, hvor giftstoffet carbofuran har dræbt mindst 36 rovfugle. Jagt og forgiftning har altså været store trusler mod ørnene.
En af årsagerne til, at fuglene bliver skudt og forgiftet, kan være, at godsejere og jægere ser rovfuglene som konkurrenter, der spiser jagtbytte som for eksempel fasaner. I september 2022 blev fire havørne fundet døde forgiftet af carbofuran.
Men den udvikling er vendt, mener Kim Skelmose.
”Det et stykke tid siden, at vi har set faunakriminalitet, hvor carbofuran har spillet ind,” fortæller han.
”Det bliver ret hurtigt opdaget i dag, fordi vi er gode til at overvåge ørnene, og vi ved meget om, hvor de er henne,” siger han.
Overvågning og viden om ørnene gør, at Dansk Ornitologisk Forening hurtigere kan politianmelde hvem, der laver faunakriminalitet, og hvor det finder sted.
Og det er vigtigt, at vi bliver ved med at passe på de store fugle, mener han.
”Ørnene er en fantastisk ambassadør for vores natur, fordi de fleste kender dem. Jeg tror, rovfuglene er med til at skabe en interesse for naturen, så man får et medansvar for at passe på naturen, også til fremtiden.”