1. Tradition eller Tivoli
Mellem svajende palmer på den lille tropeø Pentecost Island troner 20 meter høje tårne af træ. De er bygget til et ritual, der kaldes Nagol eller blot Gol på lokalsproget.
Nagol er et overgangsritual, hvor unge drenge kaster sig ud fra tårnene med lianer bundet om anklerne, ligesom når man springer elastikspring. Det siges, at når unge drenge tager springet fra tårnet, så er det for at blive til rigtige mænd.
Men de springer også af en anden grund. Ritualet har gjort den lille ø ganske kendt, og det er blevet en god forretning for den lokale befolkning at lade turister komme og se ritualet - mod betaling.
Filmen giver et indblik i, hvordan et ældgammelt ritual er blevet en forretning. Den stiller spørgsmålstegn ved, om turister er med til at holde liv i et gammelt ritual, der får unge drenge til at tage springet. Et spring, som på den ene side kan være frygtindgydende for en 7-årig dreng, men som samtidig giver landsbyen en virkelig god indtjeningsmulighed.
Tag noter undervejs
Mens I ser filmen, skal I tage noter. I kan enten tage noter med tekst, billeder eller som lydoptagelser.
I skal notere:
- Mindst tre ting, I undrer jer over eller finder tankevækkende.
- Mindst tre temaer, som filmen berører.
Arbejde efter filmen
- Hvad er filmens temaer?
- Hvordan ser I temaerne beskrevet?
- Hvordan passer filmen sammen med overskriften Eventyr?
- Hvordan tolker I filmens titel?
- Beskriv, hvordan overgangsritualet var, før turisterne kom til øen.
- Hvilken betydning havde overgangsritualet for landsbyens indbyggere dengang?
- Hvordan har turismen påvirket ritualet?
- Hvad fik landsbyen til at ændre på ritualet?
- Hvilken betydning har turismen for landsbyen i dag?
- Hvilke Verdensmål kan I genkende i filmen?
- Hvordan forestiller I jer fremtiden for landsbyen?
Skab et produkt
Med udgangspunkt i jeres arbejde skal I producere en filmplakat til filmen Tradition eller Tivoli. Filmplakater er en måde at markedsføre film på og skabe opmærksomhed hos publikum. En filmplakat sammenfatter ofte filmens tematik, handling og genre, og de er derfor ofte med til at skabe vores forventninger til filmen. Fx fortæller en filmplakat, hvor der er eksplosioner og våben, at der er tale om en actionfilm, og det giver en forventning om en film med masser af spænding og action. Derudover indeholder filmplakater ofte billedmateriale og formelle oplysninger omkring filmen såsom titel, producenter, instruktør, medvirkende og årstallet for udgivelse.
Når I skal producere jeres filmplakat, er der derfor nogle formkrav, som skal hjælpe jer med at holde jer inden for genren filmplakater.
Plakaten skal vise:
- Filmens titel
- Filmens producenter
- Filmens instruktør
- De medvirkende i filmen
- Årstal for udgivelsen
- Sammenhæng mellem plakatens layout (billeder og tekst) og filmens temaer
Når I skal lave jeres filmplakat, skal I huske at tænke over, hvem der er filmens målgruppe. Husk også, at formålet med plakaten er at få folk til at se filmen.
I kan med fordel søge inspiration ved at kigge på andre filmplakater.
I kan lave jeres filmplakat som et fysisk produkt med fx tegning eller collage. I kan også anvende et digitalt værktøj som fx. Prezi Design eller Easily.