5. Unge Liv på Spil - Unge i kampen mod aids
Faktaboks Filmens længde: 7.20 min.
Årstal: 2007
Land: Uganda
Produceret af: Mission Media / Horizon / Dialog Film
Fag: Dansk, samfundsfag og SSF
Verdensmål: Verdensmål 3 - Sundhed og trivsel, Verdensmål 8 - Anstændige jobs og økonomisk vækst
Indledning Vi skal nu en tur tilbage til 2007, hvor I skal møde en gruppe unge fra Uganda. De unge har lavet en radiokanal, der hedder Straight Talk Radio . Her oplyser de andre unge om hiv/aids. De fortæller deres jævnaldrende, hvordan man passer på hinanden og om, hvordan man håndterer, at familiemedlemmer eller venner er smittet med hiv. Straight Talk udgiver også aviser og tager på besøg på skoler og holder foredrag. De er i det hele meget aktive i at kæmpe mod udbredelsen af hiv/aids i Uganda.
Mens I ser filmen Mens I ser filmen, kan I med fordel udfylde et notatark. Det kan hjælpe jer til at holde styr på indholdet i filmen
I notatarket kan I notere:
Tidskoden Overskrift - ord eller en kort sætning, der beskriver emnet. Forklaring - kort forklaring, der hjælper til forståelse Spørgsmål - noget, der skal afklares eller undersøges Link til notatark findes her .
Opgaver til filmen Analyse af dokumentarfilm Lav en analyse af dokumentarfilmen. I analysen kan I blandt andet beskæftige jer med faktuelle detaljer om filmen, genretræk og virkemidler.
I kan eventuelt benytte analysemodellen, som I finder her .
Globalis - Verdens udvikling i tal Nu er det tid til at se nærmere på udviklingen i Uganda. Til det skal I bruge hjemmesiden Globalis, der er drevet af FN Forbundet.
Hos Globalis finder I tal og statistik om alle verdens lande. I kan blandt andet finde data om alle indikatorer for FN’s Verdensmål. Under hver indikator findes en forklarende tekst, som kan hjælpe jer med at forstå statistikken.
Klik på linket og undersøg følgende:
Hvordan har udviklingen været i Uganda fra år 2000 og frem til i dag, inden for de områder I møder i filmen? Se fx. på statistikken for udbredelse af hiv/aids og på forventet levealder.Download relevante grafer til opsamlingen i klassen. Hvordan har den generelle udvikling været i Uganda siden år 2000, når man ser på andre indikatorer? Find tre andre indikatorer, der beskriver udviklingen.Download relevante grafer til opsamlingen i klassen. Hvordan forventer I fremtiden bliver for befolkningen i Uganda, baseret på det I ser i opgørelsen? Besøg Globalis her.
FN’s menneskerettigheder Menneskerettighederne er de fælles spilleregler, der gør, at vi kan tænke, tale og leve frit sammen – og at vi har ret til og mulighed for at leve et liv i sikkerhed og tryghed. Rettighederne har vi, fordi vi er mennesker. Det vil sige, at menneskerettighederne gælder for alle mennesker, alle steder, hele tiden.
Menneskerettighederne er beskrevet i Verdenserklæringen fra 1948. Her gik verdens ledere sammen i FN og formulerede de grundlæggende rettigheder, der skulle være fælles for alle – og som ingen kunne fjerne. Det skete på et tidspunkt i historien, hvor man så tilbage på to brutale verdenskrige. Siden har erklæringen fungeret som rettesnor for, hvordan vi har ret til at blive behandlet, og hvordan vi har pligt til at behandle andre. Menneskerettighederne er beskrevet i 30 artikler.
Link til menneskerettighederne, artikel 1-30. Hvilke artikler fra Menneskerettighedskonventionen er relevante i forhold til denne film?
Debatindlæg I skal på baggrund af jeres arbejde skrive et debatindlæg. Et debatindlæg er en argumenterende tekst, hvor man giver udtryk for sin mening om et emne eller en problemstilling. Fx ‘Straffen for røveri er for lav i Danmark’.
Et debatindlæg har til formål at overbevise andre om ens holdninger i forhold til et givent emne.
I kan eventuelt benytte skabelonen, som I finder her.