600 skoleelevers undren bliver til ny klimabog: ”Hvad fuck er økonomiske instrumenter?”

I otte midt- og vestjyske kommuner var i alt over 600 elever fra ottende klasse samlet i anledningen af UGE17. Gennem litteratur og kunst har de arbejdet med deres perspektiver på klimaet og deres egen fremtid for at skabe forbindelse til hinanden og verden omkring sig.

I bibliotekernes nationale verdensmålsuge, UGE17, har over 600 unge i Midt- og Vestjylland, sammen med professionelle forfattere og kunstnere, skabt tekster og billeder om klimaet ud fra deres eget perspektiv.

”Det er både for at give de unge en stemme og en måde at udtrykke sig på, men også for at skabe et fællesskab, der kan være med til at motivere dem til handling,” siger Marie Harpøth, som arbejder på Struer Bibliotek. Hun er leder af projektet Ordforbindelse, der netop har fundet sted på folkebibliotekerne i Lemvig, Varde, Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Skive og Struer kommuner.

Og det er ikke tilfældigt, at de har valgt at arbejde med Verdensmål 13 om klimaindsats, for klimadagsordenen er allestedsnærværende hos de unge. Der er rigtig mange af de unge, der gerne vil gøre en forskel for klimaet, men føler sig magtesløse, forklarer Marie Harpøth.

”Derfor vil vi inspirere dem til at tage ordet, ved at bruge litteraturen og kunsten til at skabe forbindelse, både unge imellem, og mellem de unge og verden,” siger hun.

Værkerne, der er blevet produceret i løbet af ugen, skal samles i en bog om, hvad ’klima’ betyder for de unge, og den skal lanceres på Børnenes Folkemøde i oktober.

Nogle af kreationerne fra Sturer Bibliotek. Foto: Isaac Nissen
Nogle af kreationerne fra Sturer Bibliotek. Foto: Isaac Nissen

”Hvad fuck er økonomiske instrumenter?”


Igennem ugen har 16 forfattere og kunstnere afholdt workshops på de otte folkebiblioteker. Nogle har malet akvareller og skrevet poesi, mens andre har udviklet bæredygtige maskiner.

En af opgaverne var at vælge et ord i den seneste FN-klimarapport, som man ikke forstod, og ud fra ordet tegne en plakat. ”Der var en, der valgte økonomiske instrumenter, for hun undrede sig over, hvad det egentligt betyder,” Siger Marie Harpøth.

Plakaten viser en masse instrumenter påsat både pengesedler og diamanter. Det skabte en debat om sproget, der bliver brugt, når vi taler om klimaet. ”Vi bliver nødt til at tale et sprog, som vi alle kan forstå, hvis vi skal handle på forandringerne,” siger Marie Harpøth.

Plakaten med ordene: Hvad fuck er økonomiske instrumenter? Foto: Ordforbindelse UGE 17 Struer Bibliotek
Plakaten med ordene: Hvad fuck er økonomiske instrumenter? Foto: Ordforbindelse UGE 17 Struer Bibliotek

Naturen taler på Struer Bibliotek


Et andet projekt havde fokus på at takke naturen for alt, den giver os. ”Men på lidt anarkistisk vis endte det med, at de unge også ville give naturen ordet,” siger Marie Harpøth.

Derfor opsatte ottendeklasserne talebobler på hele Struer Bibliotek, hvor naturen taler til mennesket. Eksempelvis stod der ’Jeg er hele grunden til mennesker overlevelse, lad mig leve’, og en lille knogle siger ’Alt omkring mig er blevet spist, og kun jeg er tilbage’.

Det er blot nogle af de unikke værker, der udtrykker de unges syn, tanker og fortolkninger af klimaet. ”Der er ingen tvivl om, at de unge mener, vi skal passe på naturen og være taknemmelige for den,” siger Marie Harpøth.

Talebobler der giver ordet til naturen. Foto: Isaac Nissen
Talebobler der giver ordet til naturen. Foto: Isaac Nissen

Fremtiden er de unges


Selvom UGE17 nu er forbi, er projektet Ordforbindelse slet ikke slut endnu. Værkerne skal nemlig samles til en vandreudstilling, der skal forbi alle de otte folkebiblioteker i Midt- og Vestjylland. På den måde kan de over 600 ottendeklasser se, hvad unge i de andre kommuner har skrevet, malet og tegnet til bogen. ”Værkerne er fra de unge og til de unge,” siger hun.

Derefter mangler bogen at blive samlet, og det skal 35 af de unge i samarbejde med de professionelle kunstnere og forfattere stå for i en weekend i maj. Den færdige bog udkommer til en stor bogreception på Børnefolkemødet i Herning den 12. oktober, hvor alle de unge er inviteret.

”Det er fantastisk at se over 600 ottendeklasser fra Midt- og Vestjylland forholde sig aktivt til klimaet,” siger Marie Harpøth. ”For fremtiden er de unges; det er dem, der skal leve i den”.

Foto: Isaac Nissen
Foto: Isaac Nissen
Foto: Isaac Nissen
Foto: Isaac Nissen
Foto: Isaac Nissen
Foto: Isaac Nissen