Aarhus genindfører pantringe på skraldespandene, og det gavner både klimaet og pantsamlerne
I Aarhus får skraldespandene nyt vedhæng, der skal gøre det nemmere at pante tomme dåser og flasker – og det er både godt nyt for pantsamlerne og for klimaet.
Det skal være slut med at dumpe sine tomme dåser i bunden på aarhusianske skraldespande.
Fra foråret 2024 genindfører Aarhus Kommune nemlig hylder – som også går under navnet pantringe – på mere end 100 af midtbyens skraldespande. Folk kan altså lettere sætte deres tomme dåse på hylden i stedet for at smide dem i skraldespanden.
Formålet med pantringene er at sikre et mindre ressourcespild, og at færre pantsamlere skal rode rundt i folks aflagte McDonaldsposer, tyggegummier og æbleskrog for at få fingrene i panten.
”Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver bedre og bedre til at genbruge og genanvende ressourcer, som plast, glas og aluminium. Når man sætter sine dåser og flasker i pantringene, giver man dem nemt videre og sikrer dermed, at de bliver pantet. Det gavner både pantsamlere og miljøet,” siger Nicolai Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse.
Pant CO2-trykket ned
Når danskerne returnerer tomme dåser og flasker til panteautomaten, sparer det på CO2-kontoen. Pantsystemet er nemlig et effektivt værktøj til at nedbringe CO2.
I 2022 afleverede danskere to milliarder flasker og dåser, hvor 95 procent af dem blev genanvendt. Det sparede Danmark 223.000 ton CO2 – svarende til lidt over 17.000 danskeres årlige CO2-udledning.
Der er altså store klimamæssige besparelser ved at pante, og med pantringene kan endnu flere dåser og flasker ende i panteautomaten frem for på lossepladsen – og vi kan altså spare mere CO2.
Hit hos pantsamlere
Ikke nok med at pantringene skærer i CO2-regningen, gavner de også byens hjemløse, der samler pant for at få en ekstra mønt.
”Jeg kender pantringene fra København, og det er skidesmart. Det gør det nemmere for de hjemløse, så man kan undgå, at fingrene bliver beskidte,” siger Rikke Sejthen, stifter af foreningen Hjemløs i Aarhus, til TV2 Østjylland.
Aarhus Kommune har adopteret initiativet fra København, der siden 2015 har haft pantringene på skraldespandene. Tilbage i 2016 forsøgte Aarhus Kommune sig med pantringe, men uden held. De virkede ikke efter hensigten og blev derfor fjernet igen.
Men denne gang har kommunen testet pantringene inden udrulning, og de ser nu ud til at være en succes.