Boom i ladestandere: Nu kan din rækkeviddeangst godt løbe skrigende væk
Der er kommet 84 procent nye ladepunkter til din elbil på bare ét år. Det fjerner et vigtigt bump på vejen for elbilernes overtagelse af bilmarkedet.
Bliver det ikke helt vildt besværligt, når den skal lades op? Det spørgsmål bliver i stigende grad irrelevant at stille sig selv, inden købskontrakten på en elbil underskrives.
”Det er meget positivt, at vi ser en stigning i antallet af offentlige ladepunkter. Det er en absolut nødvendighed, hvis vi skal i mål med de grønne ambitioner for transporten”, siger Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører i en pressemeddelelse.
Antallet af såkaldte ladepunkter er vokset med næsten 5.000 styks alene de seneste 12 måneder. For at være helt præcis: 4.975 nye landepunkter ifølge De Danske Bilimportører.
Det er en fremgang på 84 procent.
Også lynladerne kører ud over stepperne. I første kvartal 2022 var der 506 offentligt tilgængelige lynladepunkter i Danmark. Her et år senere er det tal vokset til 951 – altså en stigning på hele 88 procent.
Den vilde vækst i lynladere skyldes både, at tidligere eksklusive opladere er gjort offentlige, og at mange udbydere udbygger deres netværk hurtigt.
”Med flere offentlige tilgængelige ladepunkter sker en reduktion i rækkeviddeangsten, som stadig er en faktor, der begrænser køb af elbiler” forklarer Mads Rørvig.
Danskernes appetit på el-biler vokser
De mange nye ladestandere følges af en stigende appetit på elbiler i Danmark. I efteråret 2022 kørte cirka 100.000 elbiler rundt på de danske veje. Allerede i april 2023 er antallet vokset til 128.000 elektriske biler.
I marts var næsten halvdelen af de solgte biler i Danmark opladelige – enten plug-in hybrider eller elbiler.
De mange nye offentlige ladestandere byder ikke kun på effektiv lindring af den rækkeviddeangst, man som ny elbil-ejer måtte føle, når moster Oda fra den fjerne hjemegn skal besøges.
De offentligt tilgængelige ladestandere er også en forudsætning for drømmen om at køre på el for de cirka omtrent 730.000 danske familier med bil, der bor i enten etagebolig, rækkehus eller lignende, hvor muligheden for at opsætte egen ladestander er stærkt begrænset.
”Hvis vi ønsker, at borgere med bil i byerne skal se elbilen som en mulighed, så er det essentielt, at de ikke er begrænset i deres mulighed for at oplade bilen tæt på bopælen. Nogle har måske muligheden for at oplade på arbejdspladsen, men det ændrer ikke på, at der også er et behov for lynladning tæt på,” siger Mads Rørvig.