Danmark er nu det næstbedste land til Verdensmål
I ny rapport har Danmark overhalet Sverige og er blevet det næstbedste land til at virkeliggøre Verdensmålene. Men mens vi trækker fra i Norden, halter mange lande bagefter.
Hvert år udkommer der en rapport, der vurderer, hvor langt fremme verdens lande er med nå Verdensmålene. Rapporten udgives af de tyske fond Bertelsmann Stiftung og FN’s Sustainable Developments Solutions Network.
Den nyeste såkaldte 2022 Sustainable Development Report er netop udgivet, og Danmark ligger i år på andenpladsen, globalt set. Sidste år var vi nummer tre. Bag os ligger den tidligere sølvvinder, Sverige, mens Finland stadig ligger på førstepladsen.
Hvert lands placering afhænger af landets antal point på de forskellige Verdensmål, og pointene regnes derefter sammen til en samlet karakter.
God karakter til Danmark – men vi kan gøre det bedre
I Danmarks tilfælde står vi stærkt på områder som fattigdomsbekæmpelse, økonomisk ulighed og bæredygtig energi, og vi er på vej frem på flere områder. Blandt andet omkring mere ligestilling mellem kønnene.
Men der er også torne på rosen: Vi bliver især fremhævet som et dårligt eksempel, når det gælder vores høje forbrug, der langt fra er bæredygtigt, og at vores måde at drive landbrug ikke er godt for miljøet.
Alligevel vurderer rapporten, at vi gør fremskridt inden for naturbeskyttelse på landjorden, selvom vores karakter på dette område stadig kun er ’gul’, hvor vi til sammenligning er ’orange’ for havmiljøet og her ikke gør fremskridt.
Finland ligger kun en smule foran Danmark, og det er især deres bedre uddannelsessystem, der giver dem en fordel.
En konkurrence, som alle skal vinde
Selvom det kan være sjovt at drille svenskerne ved at overhale dem på ranglisten, er det vigtigt at huske, at Verdensmålene ikke er en konkurrence om at komme først i mål. Verdensmålene er en plan for at gøre livet bedre i alle lande, og især i de lande, der er længst bagefter.
Her er der desværre dårligt nyt i den seneste rapport. Selvom mange lande gør fremskridt, er der også lande, hvor udviklingen går den forkerte vej. Det skyldes ikke mindst nedlukningerne som følge af coronapandemien.
De mange måneders nedlukning og rejserestriktioner gik hårdt ud over mange lande, og især i udviklingslandene. Alene i 2020 skubbede nedgangen i verdensøkonomien omkring 120 millioner mennesker tilbage i ekstrem fattigdom. Det betød samtidig, at verdens niveau af ekstrem fattigdom steg under coronapandemien, hvilket var den første stigning efter mange år med fald i fattigdom. Ruslands krig i Ukraine forventes også at komme til at ramme verdens fattigste, fordi krigen kan presse priserne på fødevarer og brændstof op.
To år uden globale fremskridt på Verdensmålene
Alt i alt viser rapporten, at der samlet set ikke har været fremskridt mod at nå Verdensmålene i de seneste to år. Udviklingen er bremset op. Vi er nu halvvejs til 2030 siden Verdensmålene blev vedtaget i FN i 2015, og medmindre vi ser langt større indsats, vil Verdensmålene ikke blive nået, skriver rapporten.
Krige og pandemier er dog kun en del af forklaringen. Opbremsningen skyldes også, at der ikke bliver investeret nok penge i international udvikling, hvilket blandt andet vil sige uddannelse, vandforsyning, affaldshåndtering, adgang til energi, og alle de andre områder, som Verdensmålene omhandler. Lande som USA, Israel og Rusland bliver nævnt i rapporten som lande, der har gjort meget lidt for at fremme Verdensmålene.
Som den amerikanske finansminister Janet Yellen sagde i en tale sidste år:
”Indsatsen har indtil videre ikke været stor nok. Eksperter taler om, at der er brug for investeringer for billioner af dollars, og indtil videre har vi kun arbejdet med milliarder”.
Nogle udviklingslande klarer sig betydeligt bedre
Selvom verdens udvikling som helhed ser ud til at være kørt fast i øjeblikket, er der dog stor forskel på, hvordan det går i de enkelte lande. Rapporten fremhæver Bangladesh og Cambodja som de to lande, der har gjort de største fremskridt inden for udvikling, sammenlignet med andre lande. Også sidste år var Bangladesh på listen over højdespringerne. Omvendt er Venezuela igen i år er det land, der har haft de største tilbageskridt.
Ved lanceringen af rapporten sagde den berømte økonom Jeffrey Sachs:
”Der er ikke sket fremskridt nok siden 2020, men der blev heller ikke gjort nok før 2020. Vi ved allerede, at mange af Verdensmålene ikke vil blive opfyldt for mange lande. Men Verdensmålene er stadig det, som de var, da de blev vedtaget: De er den fremtid, vi [verdens befolkning] ønsker”.