Danskere bytter store parcelhuse ud med små hjem – det er en vigtig brik i klimapuslespillet

Flere og flere danskere siger nej til mange kvadratmeter. Det er ikke kun godt for pengepungen, men også den bedste løsning på et voksende klimaproblem herhjemme.

Midt på en naturgrund tæt ved Svendborg står et lille– faktisk minihus, der vækker opsigt. Malet halvt rødt, halvt gult med et sørøverflag, der blafrer i vinden, rummer huset alt, hvad Rasmus Feldingbjerg Drabe og hans to drenge har brug for. Det er bygget med kærlighed og kompromisser – og er et billede på en enklere og mere bæredygtig måde at leve på.

”Jeg bor mindre og billigere. Mit forbrug er faldet, men det er min livskvalitet ikke. Den begrænsede plads ser jeg som en luksus – jeg slipper for at fylde huset med unødvendige ting. Det føles som et naturligt købestop,” siger han.

I generationer har danskernes boligdrømme imidlertid kredset om større og mere rummelige hjem. Et nybygget parcelhus er i snit nu næsten dobbelt så stort som dem, der blev bygget for 60 år siden, skriver Videnscentret Bolius. Og hver dansker bor i snit på omkring 20 procent flere kvadratmeter end i 1981.

Men de store, rummelige huse har en høj pris for klimaet. Ifølge Energistyrelsen stammer hele 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug fra brugen af bygninger - især til opvarmning, ventilation og belysning. Desuden står byggeindustrien for 11 procent af verdens CO2-udledning, som kommer fra produktion af byggematerialer og fra byggepladser.

Og den klimapåvirkning hænger direkte sammen med boligstørrelse. Jo større bolig, jo flere mursten og jo mere cement, skal der bruges for at bygge den. Jo flere kvadratmeter, jo mere skal varmes op og jo mere plads til at fylde op med ting og sager.

Derfor er det mest effektive, vi kan gøre, når det gælder klimapåvirkningen fra vores boliger: At bygge færre boliger – og bo mindre.

Og nu kommer der flere og flere små boliger. Ifølge en spritny rapport fra Aalborg Universitet er antallet af såkaldte mikroboliger på under 50 kvadratmeter steget med ti procent fra 2018 til 2024.

Mikroboliger kan blive en klimamæssig gamechanger for byggeriet. De kræver færre ressourcer og byggematerialer, hvilket reducerer både affald og CO2-udledning. Deres lavere energiforbrug til opvarmning og belysning gør dem også til et oplagt valg for klimabevidste danskere. Og ikke nok med det, så inspirerer de til en mere enkel livsstil med mindre fokus på overflødigt forbrug, forklarer seniorforsker Mette Mechlenborg fra Aalborg Universitet, der står bag rapporten.

”Man taler om microliving, men det er ikke bare størrelsen på boligen, der ændrer sig – det er hele hverdagen. Forskningen viser, at jo større vi bor, desto flere ting finder vej til stikkontakterne,” siger hun.

Rasmus Feldingbjerg Drabes hus set udefra. Privat foto.
Rasmus Feldingbjerg Drabes hus set udefra. Privat foto.

Små hjem, stor klimaeffekt

En af dem, der er flyttet i en mikrobolig, er altså Rasmus Feldingbjerg Drabe. Han bor i et transportabelt hus på 30 kvadratmeter tæt på Svendborg.

Ifølge Rasmus er livet med mindre plads en naturlig vej til at forbruge mindre. Han har skruet gevaldigt ned for sit forbrug, og det gør både pengepungen og planeten lidt gladere.

”Jeg har kun to køkkenskabe, så jeg kan ikke fylde dem med ting, jeg ikke bruger. Når jeg overvejer at købe noget, som for eksempel en airfryer, spørger jeg mig selv: ’Vil det her virkelig forbedre min livskvalitet?’ Det tvinger mig til at være mere bevidst om, hvad jeg bringer ind i mit liv.”

Ideen med hans lille hus bygger på en ambition om at bygge ”verdens mindste parcelhus” og vise, at komfort ikke afhænger af kvadratmeter.

Resultatet er et funktionelt hjem med et minimalt klimaaftryk. Bygget af miljøvenlige materialer som træ og træfiberisolering og forsynet med regnvand til bad og toilet er huset et eksempel på en mere klimavenlig bolig.

De såkaldte mikroboliger er under 50 kvadratmeter store, men er ofte helt ned til 15-20 m2. Typisk består boligen kun af ét værelse.

Der findes omkring 203.000 mikroboliger i Danmark, hvoraf 169.000 er beboede, ifølge rapporten fra Aalborg Universitet. Langt størstedelen, 135.000, er mikrolejligheder i etageejendomme, mens 2.200 består af parcelhuse, også kendt som ”tiny houses”. De er små, ofte transportable og selvbyggede boliger ligesom Rasmus Feldingbjerg Drabes hus. Mikroboliger rummer altså en verden af variation – fra klassiske små lejligheder til kreative og alternative selvbyggede hjem.

En ny måde at tænke bolig på

Mikroboliger markerer et skift i, hvordan vi forestiller os et godt hjem, fortæller Mette Mechlenborg.

”I mange år har der været en udbredt forestilling om, at et godt liv kræver mange kvadratmeter og separate rum til hverdagens aktiviteter. Men det billede er ved at ændre sig,” forklarer hun.

Ifølge Mette Mechlenborg er mikroboliger ikke blot en praktisk løsning, men også en ny fortælling, der vinder frem i Danmark.

”De små boliger gør det både attraktivt og moderne at leve på færre kvadratmeter. Samtidig adresserer de flere af nutidens store udfordringer – lige fra klimakrisen til social isolation.”

Man må nogle gange indrette alternativt, når man har mindre plads. Privat Foto.
Man må nogle gange indrette alternativt, når man har mindre plads. Privat Foto.

Lykken findes ikke i mange kvadratmeter

Udover at skære på klimapåvirkningen har mikroboliger også tre andre fordele, som har indflydelse på boligernes stigende popularitet, forklarer Mette Mechlenborg.

Det er en boligform, som blandt andet tiltrækker personer, der ønsker at forenkle deres livsstil og savner fællesskaber. Flere byer har allerede mikroboligprojekter, hvor beboerne bor i hver deres lille bolig, men samtidig deler faciliteter som fællesstuer og arbejdsområder – Et koncept der styrker sociale netværk og modvirker ensomhed, forklarer hun.

Mange finder også mikroboliger økonomisk attraktive, fordi færre kvadratmeter er lig med lavere pris.

”Med boligpriser, der gør det svært at komme ind på markedet, opdager mange, at lykken ikke nødvendigvis findes i mange kvadratmeter. Små boliger giver både økonomisk og personlig frihed – det bliver lettere at skifte job, tage orlov eller håndtere livsforandringer som for eksempel en skilsmisse,” forklarer Mette Mechlenborg.

Det kan Rasmus Feldingbjerg Drabe nikke genkendende til. Livet som mikrobolig-ejer har vendt op og ned på hans tilværelse. Fra en hektisk hverdag med 60 timers arbejdsuge har han skåret arbejdstiden ned til 20 timer. De sparede udgifter ved at bo småt har givet ham noget langt vigtigere: Tid til at være en nærværende far for sine to sønner.

Som foredragsholder og medlem af Svendborg Kommunes kommunalbestyrelse værdsætter han nu balancen mellem arbejde og fritid – det giver mere tid til at fiske og spille fodbold og Fifa med sine drenge.

”Jeg har arbejdet alt for meget og har ikke været den far, jeg gerne ville være. Ved at skære ned på arbejdstimer og boligstørrelse har jeg fået mere tid med mine børn uden at gå på kompromis med levestandarden,” siger han og tilføjer:

”Livet er mere end arbejde.”

Et indblik i en familiefars hverdag. Privat foto.
Et indblik i en familiefars hverdag. Privat foto.

En ny fortælling om det gode liv

Selvom mikroboliger er på fremmarch, er der flere faktorer, der har begrænset udviklingen. Ifølge Mette Mechlenborg spiller danskernes boligkultur en afgørende rolle.

”Danskere har traditionelt set større boliger som et symbol på succes og et godt liv, hvilket gør det svært for nye boligformer som mikroboliger at få bred accept. Desuden kræver det tid at vænne sig til tanken om små boliger, der skal tilpasses vores forventninger om privatliv og funktionalitet,” siger hun.

Men at ændre den danske boligkultur er langt fra den eneste udfordring. Hvis vi for alvor skal høste klimagevinsterne ved mikroboliger, skal reglerne opdateres, påpeger Mette Mechlenborg. De små boliger rejser spørgsmål om boligkrav, byggetilladelser og infrastruktur, som den nuværende lovgivning slet ikke er gearet til.

I lande som USA, hvor tiny houses har været populære i længere tid, er lovgivningen tilpasset, så det er muligt både at bygge og bo i disse boliger. I Danmark er der derimod stadig mange begrænsninger. Reglerne gør det vanskeligt at bruge bæredygtige materialer, bo off-grid eller skabe små, mobile hjem. Selv campingvogne er underlagt krav om at blive flyttet efter seks måneder.

”Vi har brug for lovgivning, der giver plads til innovation og eksperimenter med bæredygtige materialer og delefunktioner. Det er nødvendigt for at kunne udvikle små, bæredygtige boliger, som vi kender fra tiny houses-bevægelsen. Desuden skal vi fjerne de juridiske barrierer, der hæmmer opførelsen af mikroboliger i Danmark,” siger hun.

Trods udfordringerne kan mikrobolig-trenden betragtes som et tydeligt tegn på, at danskernes opfattelse af det gode liv og boligstørrelsens rolle er under forandring. Vi befinder os ved starten af et paradigmeskifte, der kan udfordre og redefinere normerne for, hvordan vi bor, mener Mette Mechlenborg.

Og det kan kun blive en gevinst for klimaet.

”Der er ingen tvivl: Mindre boliger er en langt mere bæredygtig løsning,” fastslår hun.

Lærlinge tager sagen i egen hånd: Højskole skal lære fremtidens håndværkere om fortidens metoder Læs også
Udgivet

Lærlinge tager sagen i egen hånd: Højskole skal lære fremtidens håndværkere om fortidens metoder

Tømrere, snedkere og murere skal uddannes til fremtiden, mener foreningen Lærlinge for Bæredygtighed. Men…

Svanemærkede boliger 11-doblet på fem år Læs også
Udgivet

Svanemærkede boliger 11-doblet på fem år

Det stigende fokus på bæredygtighed i samfundet lægger et grønt pres på byggebranchen. Og selvom…

I Sydhavn udvikler de fremtidens byggematerialer: Halm og hamp skal sætte damp på den grønne omstilling Læs også
Udgivet

I Sydhavn udvikler de fremtidens byggematerialer: Halm og hamp skal sætte damp på den grønne omstilling

Klimakrisen betyder, at vi skal væk fra cement, stål og stenuld. Nu skal danske tømrere lære at…