Det grønne valg for dit røde blod
Menstruationskoppen var et nicheprodukt og kun i helsebutikker. Nu er det mainstream og i Matas.
Det hele begyndte i 2012, da produktdesigneren William Ravn læste en artikel i Politiken om menstruationskoppen. Her blev der skrevet om koppen og alle dens fordele. På det tidspunkt var kendskabet til menstruationskopper meget begrænset, og der fandtes kun én anden menstruationskop på det danske marked. Emballagen på den var Barbie-lyserød, den kostede cirka 400 kroner og blev kun solgt i meget få butikker. William Ravn vidste, at han kunne lave et mere bæredygtigt og tilgængeligt alternativ, og han fik Co-Founder Gitte Dalberg-Larsen med ombord. Det blev til OrganiCup.
”Det gik langsomt i opstartsfasen. Det var et svært marked, og menstruationskoppen var virkelig et nicheprodukt som ikke særlig mange kendte til. I 2016-2017 begyndte det dog at tage fart. Bæredygtighed kom mere og mere på dagsordenen indenfor menstruationsprodukter, og unge piger begyndte at tænke på, hvor de kunne gøre en forskel i deres hverdag,” fortæller Gitte Dalberg-Larsen og uddyber:
”Der er siden vores opstart kommet meget mere åbenhed om menstruation. Der er mange flere influencers og kendte mennesker, der taler åbent om deres menstruation. Der bliver skrevet bøger om det, og adgangen til menstruationsprodukter bliver taget op politisk. Der er kommet rigtig mange menstruationskopper på markedet i de seneste år, men vi har den fordel, at vores kvalitet er i top, og kendskabet til OrganiCup er stort, fordi vi har været på markedet i Danmark og internationalt i lang tid efterhånden.”
Det tredje alternativ
Menstruationskoppen er ikke en ny opfindelse. Den blev opfundet i 1930 i USA og markedsført nogenlunde samtidigt med tamponer. Alligevel har bind og tamponer i mange år været de eneste kendte og populære muligheder for ikke at bløde igennem. Det skyldes blandt andet, at mange kvinder havde svært ved at forholde sig til idéen om en indvendig menstruationsbeskyttelse, der kan genbruges. Det kan de nu.
”Hvis man i dag spørger den yngre generation mellem 18-35 år, kender rigtig mange nu menstruationskoppen. Der er heller ikke mange i Danmark, der ikke har hørt om OrganiCup. Det er en helt vild udvikling. Menstruationskopperne findes ikke længere kun i helsebutikker, men også på apoteker, i supermarkeder og i Matas. Vi har arbejdet for at blive et alternativ til bind og tamponer, og det er lykkedes. Menstruationskoppen er nærmest mainstream, en ny normal,” fortæller Gitte Dalberg-Larsen.
Hun mener også, at en af grundene til OrganiCups succes er, at brugerne taler om og deler deres oplevelser med deres veninder. Når nogle køber menstruationskoppen, bliver det ikke holdt hemmeligt. Begejstringen bliver delt, og det er en gamechanger for de fleste, siger hun.
Har stadig vokseværk
Det er ikke kun i Danmark, at flere forbrugere vil have fat i menstruationskoppen. En af de store grunde til den voksende interesse, er et voksende fokus på bæredygtighed, mener Gitte Dalberg-Larsen. Ved køb af en enkelt menstruationskop sparer man flere hundrede bind og tamponer, der kunne forurene kroppen og naturen.
”Vi er nu tilgængelige i over 40 lande. Accepten er vokset i hele verden. Der er selvfølgelig forskel på landene, og der er steder, hvor vi stadig er i opstartsfasen. Østeuropa er begyndt at vokse, men det marked er stadig lidt bagud i forhold til Danmark. Nogle asiatiske lande er også tilbageholdne, men det kommer stille og roligt,” forklarer Gitte Dalberg-Larsen og fortsætter:
”Der er også lande, man måske ikke havde forestillet sig ville tage så godt imod menstruationskoppen. Det er lande som Tyrkiet, Indonesien og Grækenland, her vokser det virkelig meget, fordi de lande har stigende fokus på bæredygtighed. Der er dog stadig mange, også i Danmark, der ikke bruger menstruationskop. Vores arbejde fortsætter med at informere, være relevante og kommunikere med forbrugerne.”
Desuden har OrganiCup et ekstra ben, de står på. Fokus ligger ikke udelukkende på salg, men også på at hjælpe piger og kvinder i flere lande, som ikke kan komme i skole, fordi de har menstruation og ikke har råd til bind og tamponer. Tidligere var det ikke noget, folk vidste var et problem, forklarer Gitte Dalberg-Larsen. OrganiCup arbejder tæt sammen med forskellige NGO’er, der sørger for, at piger og drenge lokalt får undervisning omkring pubertet, menstruation osv., og OrganiCup donerer så menstruationskopper til piger og kvinder.
UNESCO anslår, at hver tiende pige i Afrika går glip af én eller flere skoledage om måneden på grund af menstruation. I nogle lande er tallet højere. I de landlige områder af Indien dropper mere end hver femte pige helt ud af skolen, når de når puberteten, fordi de ikke har adgang til toiletter eller hygiejneprodukter. Høje priser på bind og tamponer betyder, at piger mange steder ikke har råd til at prioritere hygiejneprodukter i deres budget. Det skriver Samvirke.
Fremtiden for menstruationskoppen
Menstruationskoppen er bæredygtig, nem at bruge og det er sundere for kroppen, fordi det ikke absorberer naturlige sekreter. Der er mange, der ikke kan lide at bruge tamponer og gerne vil slippe for det. Med menstruationskoppen kan man desuden svømme og dyrke andet sport, man skal ikke tænke på den i løbet af dagen, og der er ingen restriktioner på, hvad du kan længere, fortæller Gitte Dalberg-Larsen.
Menstruationskoppen er altså et oplagt alternativ til dine menstruationsprodukter. Den er dog lavet af silikone, der ikke har de samme krav, der gælder for blandt andet sutter og den silikone, som er beregnet til fødevarekontakt. Gitte Dalberg-Larsen mener dog, at det snart ændrer sig.
”Det er endnu ikke meget lovgivning på området for menstruationskopper, og f.eks. i EU er koppen ikke betegnet som medicinsk udstyr. Men det skal nok komme, det er jeg sikker på. OrganiCup er både AllergyCertified og registreret hos The Vegan Society. Derudover går vi meget op i at anvende medicinsk silikone af høj kvalitet, så brugeren kan føle sig tryg,” forklarer hun, men kommer med en opfordring:
”Det er dog vigtigt, at man følger vores vejledning. Koppen skal ikke sidde længere end den anbefalede tid, den skal koges og desinficeres mellem menstruationerne, og man skal sørge for at have rene hænder, når man sætter den op eller tager den ud”.