Efter 60 års kamp er sydfynsk cykelsti nu åbnet
Siden 1960’erne har borgerne ønsket en cykelsti på en to kilometers rute mellem Svendborg og Ollerup. Det ønske er nu gået i opfyldelse, og det betyder både øget sikkerhed, større naturglæde og gevinster for klimaet.
På Sydfyn blev den skræmmende strækning kaldt for Danmarks længste to kilometer – eller det gjorde den i hvert fald, hvis du havde cykelbrillen på.
Men det er slut nu.
For efter 60 års fejde har Sydfyn nu fået en ny cykelsti på ruten mellem Svendborg og Ollerup, og det er ikke bare en mere sikker vej for cyklisterne. Det er også godt for borgernes naturglæde og for klimaet. For er cykelruten mere tryg, hopper flere i sadlen – og det sparer en del CO2.
Jens Fabricius, der er mangeårig forkæmper for cykelstien og næstformand for Cyklistforbundets afdeling i Svendborg, følte et sus af eufori, da cykelstien åbnede for et par uger siden, og han er slet ikke i tvivl om, hvorfor cykelstien er vigtig.
”Den er vigtig for folks sikkerhed og tryghed. Den er vigtig for den bæredygtige transport og for oplevelsen af natur- og kulturarv,” siger han.
Ikke stærkere end sit svageste led
Forestil dig, at du cykler på en cykelsti, som pludseligt stopper. Du må nu fortsætte din cykeltur langs vejen klinet op ad kæmpestore lastbiler, der buldrer afsted med 80 kilometer i timen. Og ikke nok med det, er vejen også bakket og snæver med autoværn og høje asfaltkanter.
Det lyder måske knap så trygt, og som en vej de færreste kunne drømme om at sende deres børn ud på. Men sådan var strækningen, før den nye cykelsti blev bygget.
Og det er netop den manglende sikkerhed, som var den største grund til, at de sydfynske borgere havde cykelstien på ønskelisten.
”Cykelstier er jo ligesom cykelkæder. De er ikke stærkere, end det svageste led, og der er jo ikke nogen, der har lyst til at bruge cykelstien, hvis der er et stykke af den, der er dybt utryg og usikker,” siger Jens Fabricius, som også har været formand for Foreningen for cykelsti mellem Ollerup og Svendborg, der blev stiftet i 2018.
Og der er brug for cykelstien, for der er meget liv derude. Der er en stor landsbysklynge, og der ligger flere folkeskoler, efterskoler, en højskole og et plejecenter i området: Mange mennesker på den ene side og den anden side af de to lange kilometer.
”Det er en meget brugt strækning, og folk har for eksempel efterlyst at kunne cykle på arbejde. Men det kan de nu,” siger Jens Fabricius.
Væk fra bagsædet og ud i naturen
Cykelstien øger ikke kun trygheden for borgerne. Det kan ifølge Jens Fabricius også øge naturglæden.
For naturen ved strækningen er lige til en Morten Korch-film. Området er smykket med frodige skovaller, bakkede marker, et ældgammelt gods og en sø med små øer. Og er du heldig, kan du måske spotte tre havørneunger, der lige er kommet på vingerne.
Det er et visit værd og er noget af det smukkeste, der er at opleve fra en sadel, siger Jens Fabricius, der ellers har set både Island, Nordkap og Nordamerikas vestkyst fra cykelsadlen.
Og hvis vi snupper cyklen fremfor bilen, kan vores glæde for naturen blive endnu større.
”Vi cykler mindre og mindre, og det gælder især børn og unge, hvor mange transporteres på bagsædet af en bil. Hvis vi kan ændre den kultur og få mange flere på cyklen, så kan naturen komme under huden på en,” siger han og fortsætter:
”Og hvis man skal passe på naturen, skal man først holde af den.”
Det er grønt at hoppe i sadlen
Hvis flere lader bilnøglen blive derhjemme og i stedet hopper på jernhesten, hiver det også nogle klimagevinster hjem. For det er langt mere klimavenligt at cykle end at køre i bil.
Og Jens Fabricius er fuldstændig overbevist om, at flere vil tage cyklen fremfor bilen på grund af den nye cykelsti.
”Når infrastrukturen er der, så opdager folk, hvor genial cyklen er,” siger han og nævner København, Aarhus og Holland som pragteksemplarer på, hvordan infrastrukturen har fået flere folk til at cykle.
Og det godt nyt for klimaet, hver gang nogle cykler frem for at køre. Kørsel i personbiler står nemlig for 10 procent af en gennemsnitlig danskers udledning. Faktisk udleder vi 92 procent mindre CO2 ved at skifte bilen ud med cyklen på ture op til syv og en halv kilometer.
Så hvis flere lader bilen stå i carporten og i stedet tager cykelhjelmen på, sparer vi altså en stor mængde CO2.
”Cykelstien er ren win-win på mange måder,” fastslår Jens Fabricius.