Fødende får nu klimavenlig lattergas på Hvidovre Hospital
På Hvidovre Hospital bruges lattergas til smertelindring, men det er en klimasynder, der er tre gange mere skadelig end CO2. Derfor har hospitalet opført et anlæg, hvor lattergassen nedbrydes, før den ledes ud i atmosfæren, og på den måde ikke skader klimaet.
Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital er det sted i landet, hvor flest danskere kommer til verden hvert år. I flere år har det ikke været muligt at få lattergas som smertelindring under fødslen, da der var tvivl om, hvorvidt det var skadeligt for personalet, men det er det ikke. Derfor er det nu igen muligt at få tilbudt lattergas, står der i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden, og gassen kan tilmed nu gives på en klimaneutral måde.
Gassen fungerer som en både mild og driftssikker smertelindring til de fødende, og giver færre bivirkninger end mange andre typer bedøvelse, men den har indtil nu været meget klimabelastende.
"En fire-timers fødsel har ca. samme CO2-aftryk som at køre 1.500 km i bil, så vi sparer rigtigt meget på klimaregnskabet," siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).
Med det nye anlæg bliver Hvidovre Hospital det første hospital i Danmark til at nedbryde lattergassen centralt, før den ledes ud i atmosfæren, og det gør en mærkbar forskel for hospitalets samlede klimabelastning, forklarer Jannick Rasmussen, der er fagleder i Region Hovedstadens Center for Ejendomme.
"Lattergas er en højpotent drivhusgas, der påvirker klimaet godt 300 gange så meget som CO2. Derfor har det været vigtig for os at se på, om vi med installationen kunne gøre noget for begrænse udledningen på det her område, og det har vi kunne med en destruktor-enhed," siger han.
Patienter udånder gassen igen, da lattergas optages ikke i kroppen. Men så ledes det til destruktoren via slangen i masken, og enheden nedbryder så den brugte lattergas til miljøneutrale stoffer.
"Den gas, der i sidste ende ledes ud, indeholder derfor ikke gasser, der går ud over klimaet," siger Jannick Rasmussen.
På Hvidovre Hospital bliver der årligt brugt cirka to tons lattergas, hvilket ville svare til en CO2 udledning på 600 tons. Men takket være destruktoren er det tal nu tæt på nul.