Gæsteblog: Vi var med i Bonn, hvor embedsmænd fra hele verden driver klimaforhandlingerne

Mange kender til de årlige COP-klimatopmøder. Der sværmer medierne om politikerne, mens NGO’er og aktivister prøver at råbe dem op med deres budskaber. Men langt færre kender til de årlige SB-forhandlinger i Bonn. Vi var med som Danmarks Ungdomsdelegater og vil give indblik i maskinrummet, hvor hele verdens klimaforpligtigelser bliver forberedt.

Til december skal hele verdens ledere mødes til COP28 i Dubai for at forhandle og indgå aftaler om, hvordan vi på tværs af landegrænser kan samarbejde for at løse klimakrisen. Et forum hvor verdens ledere har mødtes de sidste 28 år for at tovtrækkes om den globale klimaindsats.

COP’erne bliver større og større, og i år forventer værterne fra de Forenede Arabiske Emirater op mod 80.000 deltagere. Samtidig får forhandlingerne mere og mere opmærksomhed fra medierne, og med god grund for klimakrisen bliver kun mere presserende for hver dag, der går. Forventningerne til COP-forhandlingerne er store, men for at forhandlingerne kan nå så langt som muligt, er der et stort forarbejde.

Det sker for eksempel til SB-forhandlingerne, som bliver afholdt hvert år i juni i den tyske by Bonn. Her samles embedsmænd fra alle lande for at forberede udkast og beslutningsforslag til de ministre, der deltager i COP-møderne. Det er her, at rugbrødsarbejdet foregår, så forhandlingerne på COP’en i slutningen af året bliver effektiviseret. Embedsværket har nemlig ikke mandat til selv at tage de helt store beslutninger - det er op til politikerne, og uden de tekniske forhandlinger i Bonn ville de ikke kunne nå i mål med globale klimaaftaler. Derfor haster embedsværket fra mødelokale til mødelokale i et konferencecenter i Bonn.

Gæsteblog: Vi var fire år, da verdens vigtigste forhandlinger om verdenshavene gik i gang. Nu er vi klar til at være med i lige så banebrydende forhandlinger Læs også
Udgivet

Gæsteblog: Vi var fire år, da verdens vigtigste forhandlinger om verdenshavene gik i gang. Nu er vi klar til at være med i lige så banebrydende forhandlinger

Marcus Taulborg og Lise Coermann Nygaard er klar til at kæmpe for klodens klima og biodiversitet som…

Kan ikke enes om dagsordenen

Som Danmarks to Ungdomsdelegater til FN på Klima & Miljø har vi fulgt arbejdet i Bonn de sidste to uger tæt. Forhandlerne har været inddelt på forskellige spor, der tilsammen dækker mange forskellige områder af klimakrisen. Ved åbningsdebatten skulle forhandlerne vedtage dagsordenen for de følgende to uger, men allerede her var der uenigheder: Hvad skal på dagsordenen og hvad skal ikke? EU vil diskutere, hvordan vi kan nedbringe vores CO2-udledninger, mens en stor gruppering af ikkevestlige lande gerne ville diskutere mere om, hvem der skal betale for alle de mange klimatiltag, der er brug for.

Parterne blev ikke enige om at fastlægge dagsordenen før konferencens sidste dag, men heldigvis kørte forhandlingerne på fuldt drøn, mens uenighederne stod på.

Der blev diskuteret, hvordan verdens ledere kan blive enige om et globalt mål for klimatilpasning. Samtidig var ”tab og skader” igen i år et stort punkt på dagsordenen. På COP27 besluttede man at etablere en fond for dem, der bliver ramt af klimaforandringerne. Embedspersoner fra hele verden har diskuteret, hvordan den fond i praksis skal fungere.

Samtidig er COP28 stedet, hvor en vigtig del af Parisaftalen skal evalueres. I Parisaftalen er der indskrevet, at alle lande skal øge deres egne klimaambitioner hvert femte år. I Bonn har embedsværket forhandlet for at finde ud af, hvordan det skal foregå, og hvad strukturen skal være for at øge ambitionerne.

Oliechef siger, han vil lytte til de unge

Ved forhandlingerne i Bonn afholdt det kommende formandskab for COP28 i Dubai også et event om inddragelsen af unge ved de internationale klimaforhandlinger. Den omstridte præsident for COP28 Al Jaber (til dagligdag er han direktør for verdens 12. største olieselskab, men nu skal han være klimachef), startede arrangementet med at komme en halv time for sent. Derefter brugte han et par minutter på at fortælle, at ungeinddragelse er en af hans topprioriteter.

“Jeg er her for at lytte,” sagde Al Jaber flere gange, men måtte også undskylde, at der kun var syv minutter til åbne spørgsmål fra de mange unge, der håbefuldt havde fyldt lokalet.

Formandskabet for COP28 har udnævnt Emiraternes minister for unge, Shamma Al Mazuri, som såkaldt Youth Climate Champion. Hun var også til stede i Bonn, hvor hun mødtes med en gruppering, der kæmper for at inddrage flere unge oprindelige folk i klimaforhandlingerne. Her havde fire unge klimaaktivister fra Latinamerika to klare budskaber. Det første budskab om opmærksomhed på sprogbarrierer blev styrket af deres eget behov for oversættelse af en tolk. Det andet budskab var, at der er behov for (især økonomisk) støtte til unge fra det globale Syd for at kunne deltage i de vigtige klimaforhandlinger. Det er nemlig dem, der skal leve med klimakrisens konsekvenser, men også dem, der er mest underrepræsenteret til forhandlingerne.

Unge stemmer forenes

Som Danmarks to Ungdomsdelegater til FN på Klima & Miljø fulgte vi forhandlingerne tæt. Ligesom embedsværket, der forhandlede på vegne af de forskellige lande, så mødtes vi også med ungdomsdelegater fra andre lande for at forhandle om et samlet politisk budskab fra unge på tværs af EU. På trods af uenigheder endte vi med et budskab, som er blevet præsenteret for formandskabet for EU. Under mødet argumenterede vi også for, at alle lande i EU bør have ungdomsdelegater for at sikre mere ungeinddragelse.

Når det er sagt, så ser vi flere og flere unge til de forskellige internationale klimaforhandlinger. Vi er stadig underrepræsenteret, men vi tror, håber på og vil blive ved med at kæmpe for, at unges stemmer verden over bliver inddraget, når der bliver forhandlet om fremtiden for vores klima.

Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning.