Hverdagsaktivisme, nabofællesskaber og en lille grøn avis. Her er de nominerede til Verdensmålsprisen
Hvert år fejrer Verdensmålsprisen dem, der gør en ekstra indsats for at få Verdensmålene ud til danskerne. I år er tre stærke kandidater nominerede for deres indsatser med hverdagsaktivisme, grønne fællesskaber og formidling om verdens vigtigste plan.
46 indstillinger.
Så mange blev det til i alt, da vinduet for at indstille ildsjæle til Verdensmålsprisen 2024 var åbent. Bag indstillingerne er en lang række personer, der hver dag arbejder for at gøre verden et bedre sted, og for at fremme verdens vigtigste plan, Verdensmålene.
Tre af de indstillede kandidater er nu blevet nominerede til Verdensmålsprisen 2024. Det drejer sig om Mille Tindø fra Hverdagsaktivisterne i Gladsaxe Kommune, Signe Wenneberg fra Den Lille Grønne Avis og Bent Mariager fra Grønne Nabofællesskaber.
Mille Tindø ser mennesket først – ikke handicappet
Mille Tindø er civilsamfundskoordinator i Gladsaxe Handicaptilbud og medstifter af frivilligfællesskabet Hverdagsaktivisterne.
Hun er indstillet for igennem flere år at have bidraget til et nyt syn på de ressourcer, mennesker med handicap har, og for at være med til at iværksætte, at de nu kan melde sig som frivillige hjælpere ved for eksempel rockkoncerter, indsamlinger og andre events. Hun bliver rost for altid at se mennesket først – ikke handicappet.
”Hvor er det dejligt, at vores arbejde med udsatte mennesker på den måde får opmærksomhed. Jeg føler mig helt rørt – det er en kæmpe ære at blive nomineret. Tak,” siger hun.
Signe Wenneberg sætter spotlys på kulsorte normer
Journalist, forfatter og foredragsholder Signe Wenneberg driver dagligt Den Lille Grønne Avis på Instagram, hvor hun nærmer sig 100.000 følgere. Her deler hun indhold om både bygningskulturarv, madkultur, klimakrise, natur og miljø, hverdagsaktivisme og Verdensmål.
Hun er indstillet for at sætte spotlys på nogle af de kulsorte normer, som vi har vænnet os til, men som bør ændres ”for verden, for naturen og for fremtidens generationer.” Det er blandt andet gennem hendes vedholdende arbejde for at forhindre nedrivningen af gamle bygninger og for at udbrede kendskabet til Verdensmålene i blandt andet foredrag og interviews.
”Hvor er jeg glad for det. Wauw. Så sent som i går holdt jeg foredrag om Verdensmål og Brundtland-rapporten for nogle fynske erhvervsejere på et gods om, hvad det er, vi efterlader til næste generation. Jeg er ved at falde ned af stolen,” lyder det fra Signe Wenneberg om nomineringen.
”Det betyder så meget for mig, at det er nogle af mine læsere og samarbejdspartnere, der har været så søde at indstille mig til prisen.”
Bent Mariager får den grønne omstilling ind i stuerne
Bent Mariager er stifter af borgerinitiativet Grønne Nabofællesskaber, som stabler lokale fællesskaber på benene i hele Danmark. Her hjælper medlemmerne hinanden til at føre grønne idéer ud i livet, som kan være alt fra vilde haver og plastaffaldsindsamlinger til delebilsordninger og bytteøkonomi.
Han er indstillet for at være med til at skabe netværk og fællesskab, der tager den grønne omstilling helt ind i stuen hos danskerne.
”Fantastisk, det er vi meget beærede over,” siger han om nomineringen. ”Selvom vi arbejder for rigtigt mange af Verdensmålene, så er Verdensmål 17 – det om at bæredygtig udvikling kræver samarbejde på tværs – mit vigtigste mål.”
Vinderen af Verdensmålsprisen 2024 får overrakt prisen den 5. november på Christiansborg. Dommerkomitéen består af medlemmer fra 2030-Panelet og 2030-Netværket.