Hvor meget CO2 udleder din frokost? Køkkenpersonale kan nu følge madens klimapåvirkning
Servicevirksomheden ISS sætter skærme med CO2-overblik op i køkkenerne i koncernens 190 kantiner i Danmark, så køkkenpersonalet hele tiden kan se, hvad klimaaftrykket er for maden - og nemmere lave grønnere menuer.
Hver dag spiser omkring 40.000 gæster i en af de 190 kantiner, som servicevirksomheden ISS driver for danske virksomheder.
Nu er ISS i gang med at sætte skærme op i alle kantinekøkkenerne, hvor kokke og køkkenansatte kan følge CO2-påvirkningen fra den mad, de laver i det enkelte køkken. På den måde kan køkkenerne se deres samlede CO2-aftryk, og hvis de skal omlægge menuen, kan de gøre det på baggrund af solide data, skriver ISS i en pressemeddelelse.
”Vi arbejder kontinuerligt på at sikre grønne løsninger ude hos vores kunder. Vi har et stort fokus på at lave klimavenligt mad i vores kantiner, og derfor indfører vi nu også CO2-overblik på skærme, så vores køkkenpersonale kan følge med i, hvad CO2-aftrykket er for den enkelte ret og for dagens menu. På denne måde kan vores køkkenpersonale hele tiden følge med i, hvad det samlede CO2-aftryk er, og kan derfor skræddersy grønnere menuer med lavere klimapåvirkning, hvis vores kunder ønsker dette,” siger Morten Hassing, udviklingschef for Food Services i ISS Danmark.
Data driver omstilling
Klimadataen på skærmene kommer fra ISS’ madvareleverandør Dansk Cater, som samarbejder med den grønne tænketank Concito. Concito har udviklet en stor klimadatabase over fødevarer, som både professionelle og private kan bruge til at holde øje med klimaaftrykket fra maden.
”Vi kommer også fremover til at udvikle grønnere og mere klimavenlige madkoncepter, der skal udrulles bredt ude i kantinerne. Madkoncepterne er naturligvis afstemt med vores kunders ønsker i forhold til deres grønne ambitioner i madudbuddet,” siger Morten Hassing.
”Med mere konkret data oplever vi en bedre dialog med vores kunder om grøn omstilling, og derfor kan vi også langt bedre inspirere vores kunder til at gøre tingene på andre måder, end de har været vant til,” siger han.
Skærmene er en lille del af en større grøn omstilling. ISS Danmark er en del af det multinationale selskab ISS, der leverer alle mulige forskellige services – rengøring, kantinedrift, IT, sikkerhed og meget mere – i mange lande. Den internationale ISS har forpligtet sig til at skære CO2-udledningerne fra fødevaredelen på tværs af hele butikken med 25 procent i 2030, at skære madspildet med 50 procent i 2027 og at nå total klimaneutralitet på tværs af alle sektorer og lande i 2040.