Kunst formidler Verdensmål i 17 jyske byer
En jordklode drevet af solceller hænger på gavlen ved købmanden i Asp. Det er en fortolkning af Verdensmålet om at afskaffe fattigdom, og er en del af det nye kunstprojekt17 gavle, hvor FN’s 17 Verdensmål udsmykker gavle i midt- og Vestjylland.
Lokale Ildsjæle, virksomheder og kulturinstitutioner har i fællesskab sat fokus på FN’s Verdensmål. I 17 forskellige byer i det midt- og Vestjyske har kunstnere fra både ind- og udland nemlig fortolket Verdensmålene på store husgavle med afsæt i bæredygtighed.
Lidt længere mod syd, i Hedensted, er gavlen på byens biblioteket blevet en stor åben bog. To arkitekter har fortolket Verdensmålet om kvalitetsuddannelse, hvor et mylder af skrift vælter ud af biblioteket, og på samme tid ligner et kæmpe vindue ind til bibliotekssalen.
I Skjern sætter ’Det lysbærende træ ’ fokus på byens overbelysning, under Verdensmålet om bæredygtige byer. Værket lyser nemlig kun, når det er mørkt, hvilket det sjældent bliver i store byer. ”Værket er også en undersøgelse af, om opsamling af naturligt lys, der kræver aftenmørke for at lyse kraftigt, måske kan bruges som belysning i fremtidens bæredygtige byer,” siger Carsten Jensen.
Tilsammen danner værkerne alle 17 Verdensmål, og kan opleves på en godt 600 km. lang rundtur i det jyske. Projektet begyndte i starten af maj, og sidste strøg blev lagt i november på en gavl i Herning og kunstprojekterne er blevet taget godt imod af borgerne. ”Vi har oplevet stor opbakning fra lokalmiljøet. Især i de mindre byer, hvor helt op til 400 mennesker deltog i ferniseringen af et værk,” fortæller Carsten Jensen begejstret.
Lokalt arbejde med verdensmål
Værkerne er altså alt fra store gavlmalerier til hæklede træer, lydværker og solceller, men fælles for dem alle er, at byerne de næste fem år skal arbejde med deres Verdensmål.
”Det kan være gennem skoleprojekter, teaterforestillinger eller noget helt tredje,” siger Carsten Jensen, for de lokale kræfter i byerne skal selv beslutte, hvordan de vil arbejde med deres Verdensmål.
I Engesvang har de allerede sat handling bag gavlmaleriet om livet på land. ”Til ferniseringen opsatte vi fuglekasser ved børnehuset og kirken, og der er planlagt naturvedligeholdelsesdage til foråret,” siger Carsten Jensen. De vil nemlig beskytte truede dyr og planter i deres nærområde, og har engageret borgere i projektet ved at uddele deres vision i alle postkasser i landsbyen.
”Selvom værkerne nu er færdige, er arbejdet med verdensmålene i de lokale byer ført lige begyndt,” siger Carsten Jensen.