Lokal miljøaktivist: "Gladsaxe gør ikke meget nyt"
Miljøforkæmper i Gladsaxe er skuffet over, at kommunens stort anlagte arbejde med Verdensmålene mangler borgerinddragelse
Da Gladsaxe Kommune annoncerede, at man ville arbejde for at integrere Verdensmålene fuldstændigt i den kommunale strategi, blev Kim Christiansen til at starte med meget glad. Han er bestyrelsesformand for Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe, der i 20 år har arbejdet frivilligt for at fremme den lokale miljøindsats i kommunen og blandt kommunens borgere.
Læs også: Kommunaldirektør: "Vi tager den her dagsorden alvorligt"
”Jeg var svært begejstret, da udmeldingen om Verdensmålene kom fra kommunen”, siger Kim Christiansen. ”Men jeg er skuffet over, hvordan strategien endte med at se ud. Det er svært at se, hvordan den adskiller sig fra tidligere strategier, selvom Verdensmålene jo skulle være en ny måde at arbejde på”, forklarer han.
Gladsaxe Kommune har valgt at basere sin strategi for 2018-2022 på syv ud af 17 Verdensmål, der er blevet ”oversat” til seks lokale mål om fx uddannelse, vækst, miljø og sundhed. Kommunen har også vedtaget 29 specifikke målsætninger, der dækker de seks lokale mål.
”De nye målsætninger svarer til de mål, kommunen havde i tidligere strategier. Jeg kan ikke se, at man gør noget nyt, og jeg synes, at det er svært at se Verdensmålene i det her”, siger Kim Christiansen. ”Verdensmålene er universelle, men der er ingen overvejelser omkring, hvordan de udvalgte mål interagerer med hinanden.”
Han peger på, at Gladsaxe Kommune har valgt syv Verdensmål ud, som passer til kommunens eksisterende arbejde, selvom alle de 17 Verdensmål hænger sammen.
”Vi har gennemgået alle Verdensmålenes 169 delmål, og der er relevante delmål for Gladsaxe Kommune og borgerne ved alle 17 mål. Man behøver ikke vælge til eller fra”, mener Kim Christiansen.
Han savner især mere ambitiøse mål på miljø- og klimaområdet og en større grad af borgerinddragelse i udarbejdelsen af strategien for Verdensmålene. Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe har blandt andet foreslået kommunen at ansætte en borgerrettet Verdensmålsmedarbejder, der kan rådgive og vejlede gladsaxeborgere i, hvordan man kan bruge Verdensmålene i hverdagen. ”Vi vil gerne fra Verdensmål til hverdagsmål”, tilføjer Kim Christiansen.
”Jeg synes, at kommunen har været for sløve til at komme ud til borgerne med Verdensmålene. Nu vil de begynde arbejdet med det i 2019. Det vil jeg glæde mig til, og vi er klar til at hjælpe”, siger Kim Christiansen.