Miljøzonerne virker: Renere luft til de danske byboere
Danske miljøzoner kaster resultater af sig. Der er gået under et år siden, miljøzonerne i de danske byer blev justeret, og man kan allerede måle, at luftkvaliteten er blevet bedre.
Larm, forurening og et overvæld af biler er skræmmebilledet på en storby, men i realiteten er der et stort fokus på at gøre byer velfungerende og bæredygtige. I Danmark har vi det seneste år taget et stort skridt i den rigtige retning.
På under et år har vi fjernet mere end en tredjedel af luftforureningen fra biler i de danske storbyer. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.
Sidste år fik de danske miljøzoner skrappere regler, så nogle dieselbiler blev forbudt.
Nu er der gået næsten et år, og med de nye skærpninger har vi i år allerede reddet et liv. Med tiden kommer miljøzonerne faktisk til at redde op til tre menneskeliv om året.
I Danmark har vi 3.700 årlige dødsfald grundet luftforurening. 3.000 af dem sker på grund af forurening fra udlandet, men 700 af dødsfaldene er vores eget ansvar.
Med så høje tal lyder tre reddede menneskeliv om året måske ikke af så meget. Der er også andre områder, som vil skabe større resultater, forklarer Steen Solvang Jensen i en artikel til DR. Han er seniorforsker ved Nationalt Center for Miljø og Energi, og har været med til at udarbejde den nye rapport.
Fordelen som miljøzonerne dog har er, at der bliver gjort en forskel uden at det generer for mange mennesker. I realiteten har stramningerne i miljøzonerne kun påvirket 2.500 biler, og har forbedret luftkvaliteten i København med 36 procent.
Færre biler i den tætte by
I oktober sidste år smed de store danske byer de gamle dieselbiler ud, fordi de skærpede reglerne for deres miljøzoner.
Miljøzonerne findes i centrale områder af Aalborg, Odense, Aarhus og København. De har været aktive siden 2020, hvor der har været miljøzonekrav for lastbiler, busser og varevogne, når de kører i områderne. Sidste år blev dieselbiler fra før 2011 uden partikelfilter også sat på listen.
Et partikelfilter gør, at færre skadelige partikler ryger ud i luften. Det gør derfor en stor forskel for forureningen i den tætte bytrafik, om en bil har et eller ej.
Hvis man overtræder loven, får man en bøde på 1.500 kroner, og det har påvirket mængden af biler. Den er faldet fra 2.500 til 300 biler uden filter i byerne.
Resultaterne fra miljøzonerne er et skridt i den rigtige retning, men hvis resultaterne skal være mere markante, skal vi tænke større og mere omfattende.
“Miljøzoner er et lokalt tiltag, som er effektivt lokalt, men vi skal have både international og national regulering kombineret med det,” fortæller Steen Solvang Jensen til DR.
I øjeblikket er det planlagt, at miljøzonen i København skal udvides, så den også inkluderer Tårnby. Efter planen træder denne udvidelse i kraft fra d. 1. marts 2025.