Motorvejens gule lys bliver hvidt – og grønnere

Når du en sen nattetime kører på en motorvej eller en anden af de danske statsveje, kommer det snart til at ske i skæret af moderne LED-gadelamper med hvidt og klart lys. Det er bedre for både klimaet og for elregningen.

Langs de danske statsveje er mange tusind lamper lige nu ved at blive udskiftet. Vejdirektoratet har nemlig besluttet, at alle de gammeldags såkaldte ”damplamper” og deres gullige lys skal erstattes med moderne LED-lamper.

Det er en beslutning, der har været længe undervejs, for LED-teknologien blev første gang taget i brug af Vejdirektoratet i 2013. I løbet af det følgende årti er næsten 10.000 LED-lamper allerede blevet sat op langs det danske statsvejnet, hvilket omfatter statens motorveje, rundkørsler, signalregulerede kryds og hovedveje i byer i hele landet.

Trods den langsomme start er der nu kommet mere gang i sagerne. Alene i år udskiftes yderligere 10.000 lamper til LED, og derefter vil de resterende 8.000 lamper undergå samme forvandling. Det betyder, at de danske statsveje snart vil have fuld LED-belysning på nær et lille antal lamper, der har et helt særligt design. Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Sparer strøm som 1200 parcelhuse

Den nye belysning bruger 65 procent mindre energi, og det er ikke bare et bedre for klimaet. Det sparer også på skattekronerne, fordi LED-lamper er billigere i drift. Især nu, hvor prisen på strøm er steget kraftigt på det seneste.

”Vi har en forventning om, at vi kommer til at kunne reducere energiforbruget med 5400 MWh om året. Det svarer faktisk til det samlede energiforbrug i cirka 1200 parcelhuse. Når vi er fuldt udrullet, så giver det en CO2-besparelse til gavn for klimaet på omkring 800 ton om året,” siger ingeniør Thomas Lind Hansen fra Vejdirektoratet.

På grund af de stigende energipriser vil de nye LED-lamper også tjene sig selv hurtigere hjem end først antaget. I 2019 blev tilbagebetalingstiden for projektet beregnet til 12 år, men tager man udgangspunkt i de nuværende højere elpriser, vil der allerede være overskud på kontoen efter otte år, skriver Vejdirektoratet. Samtidig holder LED-pærer langt længere, og skal først skiftes efter 25 år, hvor de gammeldags lamper skulle skiftes hvert sjette år.

Giver bedre trafiksikkerhed

Som sidegevinst giver LED et bedre lys til gavn for trafikanterne. Lyset fra de nye lamper bliver mere klart og hvidt, hvilket vil gøre det nemmere at skelne forskellige farver i trafikken efter mørkets frembrud. Det kan give bedre trafiksikkerhed, fordi man nemmere vil kunne få øje på biler, cyklister og andre trafikanter.

Statsveje udgør kun en relativt lille del af de samlede danske veje. Der er i alt lidt under 4000 kilometer statsvej, men næsten 71.000 kilometer kommunevej, viser seneste tal fra 2020. Mange kommuner er dog også i gang med at opgradere deres vejbelysning til LED. Blandt andet kommuner som Solrød, Furesø, Lejre, Frederiksberg og Halsnæs har allerede udskiftet flere tusind gadelamper, eller har planer om at gøre det.