Naturen kalder: Vi strømmede ud til skov og strand sidste år
Under coronaen har danskere i hobetal taget på skovture og fået naturoplevelser i massevis. Og rekordmange danskere har overnattet i det fri på Naturstyrelsens lejrpladser.
I 2020 var der flere på stierne i den danske natur, rekordmange overnatninger på Naturstyrelsens lejrpladser og en kæmpe stigning i onlinesøgninger på ruter og naturguider.
Naturstyrelsen har tællere i udvalgte naturområder for at måle antallet af naturgæster og besøgende, og de viser en enorm vækst i antallet af danskere, der har været på jagt efter frisk luft og åben himmel.
”I naturen er der plads til at holde afstand, og naturen har været, og er stadig, vores fælles åndehul i en svær tid. Vi har som langsigtet mål at få endnu flere danskere ud i vores fælles natur, men der var ingen, der havde forudset, hvad en verdensomspændende pandemi ville gøre ved vores brug af naturen,” siger Mads Jensen, der er kontorchef i Naturstyrelsen.
Læs også: Mange danskere ønsker sig mere vild natur
Eksempelvis har der været en stigning på 110 procent i de besøgende ved Bøllemosen i Nordsjælland i 2020, 80 procent stigning i Nordre Fælled ved Randers og hele 125 procent flere besøgende på Røsnæs ved Kalundborg.
Flere lejrpladser
2020 blev et rekordår for antallet af danskere, der har krøbet i soveposen på en af Naturstyrelsens mange lejrpladser i det fri – i alt bookede næsten en kvart million en lejrplads sidste år. Det er 30.000 flere end året før, og en stigning på 130 procent sammenlignet med 2013, hvor man først begyndte at registrere antallet af bookinger.
Dertil kommer alle de lejrpladser, primitive overnatningssteder og skove med fri teltning landet over, hvor man bare kan møde op og rulle soveposen ud uden at booke en plads først.
Læs også: En hær af borgere har kortlagt den almindelige danske natur: Den går fremad
Der kommer flere og flere bålpladser og overnatningssteder i naturen til de friske, der vil sove under åben himmel. Siden i sommers er der blevet etableret 78 nye primitive overnatningssteder og 80 bålpladser i de statsejede skov- og naturområder.
Naturstyrelsen har også oplevet en stor stigning i antallet af søgninger på deres forskellige naturguider og håber, at interessen for den danske natur fortsætter.
”Forhåbentlig vil vi fortsat se masser af glade mennesker i naturen, nu hvor foråret er kommet. Vi opfodrer til også at opsøge de mere ukendte perler derude, for jo mere vi spreder os, jo nemmere er det for alle at holde den nødvendige afstand,” siger Mads Jensen fra Naturstyrelsen.