Nu bliver det lettere for danskerne at hoppe med på bælgfrugtsbølgen: Vej-selv boder skyder op i Meny-butikker landet over
Bælgfrugternes popularitet stiger. Så nu investerer Meny og Meyers i dem som fremtidens føde. 40 nye vej-selv bælgfrugtsboder i Meny-butikker landet over skal give danskerne rig mulighed for at eksperimentere med de små proteinbomber.
”Åh! Hvad fuck er en bælgfrugt?”
Sådan rullede teksten fra sangen, som Fødevarestyrelsen udgav, da Danmarks nye kostråd fejrede ét års jubilæum. Her blev danskerne opfordret til at spise flere bælgfrugter, og sangen italesatte det, som mange måske tænkte: Hvad er en bælgfrugt egentlig, og hvorfor er den røget med på vores nationale kostråd?
I dag er der nok færre danskere, som er i tvivl om, at bælgfrugter er linser, bønner og ærter. Der er i hvert fald flere af supermarkedskæden Menys kunder, som køber dem. Bare indenfor det seneste år er deres salg af bælgfrugter steget med 12 procent.
Der kan være flere ting, som har bidraget til stigningen, men en af tingene, mener de, er, at de i samarbejde med cateringfirmaet Meyers sidste år etablerede en vej-selv bælgfrugtsbod i deres dagligvarebutik på Borups Allé i København. Og den blev populær.
”Siden vi åbnede den første bod, har vi både oplevet et flot salg og fået mange positive tilkendegivelser – og så har vi ovenikøbet fået mails fra kunder udenfor Storkøbenhavn, der spørger, hvornår deres lokale Meny åbner en bod. Derfor er det oplagt nu at udvide konceptet til butikker i hele Danmark”, siger marketingchef i Meny, Rikke Bangild, til Økologisk Landsforenings nyhedssite Økologi Nu.
Derfor satser Meyers-Meny samarbejdet stærkt på danskernes opbakning, mens de etablerer 40 nye vej-selv bælgfrugtsboder rundt om i landet.
En investering for fremtiden
Cateringfirmaet Meyers, som har etableret vej-selv bælgfrugtsboderne med Meny, har satset meget på bælgfrugternes fremtid i Danmark. Fra 2018 til 2023 har de øget deres årlige indkøb af bælgfrugter med mere end 200 procent. Fra 68 kilo til 16 tons danske bælgfrugter.
For Meyers er investeringen i bælgfrugterne blot starten på en større omlægning. Virksomhedens ambition er at reducere deres råvarers CO2-udledning med 50 procent inden 2030. Og hvis man som virksomhed gerne vil nedsætte sit CO2-aftryk, så er bælgfrugter i stedet for kød et super sted at sætte sit fokus.
Bælgfrugter er meget proteinholdige og indeholder blandt andet B-vitaminer, jern og zink. Samtidig gør de lave fedtprocenter bælgfrugterne til et oplagt sundt alternativ til kød.
Derudover udleder et kilo tørrede kikærter lige under tre kilo CO2, hvorimod et kilo oksemørbrad udleder 185 kilo CO2. Så hvis man bytter kødet ud med linser og bønner, kan forskellen virkelig mærkes klimamæssigt.
Det er også både deres sundhed og deres klimavenlighed, som har skaffet dem en plads blandt Fødevarestyrelsens kostråd.
Men selvom det lyder godt for både danskernes- og verdens sundhed, er det ikke kun guld og grønne skove på bælgfrugtsfronten. Det kan nemlig godt være, at Meny og Meyers oplever danskernes kærlighed til bælgfrugterne, men danskerne spiser altså ikke mere end to til fem gram bælgfrugter om dagen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 100 gram.
Men udvidelsen af vej-selv bælgfrugtsboderne og stigningen af bælgfrugtssalg tyder på, at flere danskere i hvert fald er nysgerrige og klar til at lade sig inspirere. Faktisk viser en undersøgelse fra Norstat, at 48 procent af danskerne faktisk gerne vil spise flere bælgfrugter end de allerede gør.