Snart bliver det nemmere at spise mere klimavenligt
Med en kommende database kan du fremover tjekke klimabelastningen på 500 forskellige madvarer.
Fra starten af 2021 vil en ny database gøre det meget lettere for alle danskere at spise klimavenligt.
Indtil videre har mange måske oplevet, at det kan være svært at gennemskue, hvor meget en fødevare egentlig belaster klimaet. Derfor har Danmarks grønne tænketank CONCITO og konsulentfirmaet 2.-0 LCA Consultants, som rådgiver om bæredygtig udvikling, gået sammen om at udvikle det, de kalder Den store klimadatabase.
Med databasen kan forbrugeren se CO2-aftrykket på 500 fødevarer, hvilket vil gøre det meget lettere at gennemskue, hvordan man træffer klimavenlige beslutninger om sin kost.
Læs også: Grimme grøntsager mindsker madspildet
Et stort spring fremad
Ifølge en ny undersøgelse fra Føtex ønsker to ud af tre danskere at spise mindre kød, og hver tredje dansker forventer at spise mere klimavenligt over de næste år.
Måske er det grunden til, at Michael Minter, som er leder for Concito-programmet Fremtidens fødevarer, oplever massiv efterspørgsel på viden om madens klimabelastning.
Ifølge Michael Minter bliver databasen ”et stort skridt fremad”, og han er overbevist om, at den kan blive et centralt værktøj for mange, der tænker over deres madvaner og klimaet – lige fra børnefamilien, som gerne vil mindske aftensmåltidets CO2-belastning, dagligvare- og restaurationsbranchen, som efterspørger bedre muligheder for at inspirere og oplyse om grønnere valg, til offentlige institutioner og kantineordninger, som kan gøre deres indkøb grønnere:
“Databasen har et kæmpe potentiale på en lang række områder. For eksempel kan den udgøre grundlaget for at udregne den gennemsnitlige klimabelastning på måltider og opskrifter i storkøkkener eller vise klimaeffekten ved at udskifte en fødevare med en anden”.
Concito håber, at databasen måske ligefrem kan benyttes til en fremtidig klimamærkning af fødevarer eller bruges til at undervise børn om fødevarernes CO2-aftryk.
Læs også: Danskerne omlægger langsomt deres kødvaner
Klimaaftrykket bliver let at forstå
”Det er meget kompliceret at beregne klimabelastningen på fødevarer,” fortæller Michael Minter, da mange aspekter, som produktionsmetoder, fødevarens oprindelsesland, transport osv., spiller ind på den enkelte vares klimaaftryk.
Når man står nede i frugt- og grøntafdelingen med en økologisk, importeret agurk i den ene hånd og en sprøjtebehandlet, danske agurk i den anden, vil databasen derfor ikke kunne fortælle hvilken af dem, som er bedst for klimaet. Derimod kan databasen vise, at fx avocadoen har et større klimaaftryk end agurken.
Michael Minter og Concito håber, at deres arbejde med databasen vil gøre danskerne klogere på fødevarernes klimaaftryk og være med til at rykke os mod en mere klimavenlig kost.
Læs også: Forbrugerne vil være bæredygtige, men butikkerne bliver nødt til at hjælpe dem på vej
Meyers følger trop
Hos Meyers, der er en af de helt store spillere på den danske madscene både i forhold til blandt andet restauranter, kantiner, catering osv., er man netop i gang med at udarbejde en ambitiøs klima- og bæredygtighedsstrategi, og her vækker databasen stor begejstring:
”Vi vil benytte databasen til vores udregninger, da den giver os valide redskaber til at opstille konkrete mål for at reducere vores CO2-aftryk,” fortæller Peter Rønn-Petersen, direktør i Meyers Madhus.
Han håber, at andre i branchen vil følge trop og benytte klimadatabasen, da restauranter og madhuse på tværs af restaurationsbranchen dermed får mulighed for at sammenligne deres klimaaftryk.
Hos Meyers, der driver 100 kantiner på tværs af Danmark og har en række restauranter og bagerier, vil de at tage ansvar for virksomhedens påvirkning af danskernes madvaner:
”Vi vil være med til at præge den danske madkultur og vise mere klimavenlige veje for danskernes madvaner,” fortæller Peter Rønn-Petersen.
Han anslår, at beslutningen om at bruge databasen indenfor Meyers forskellige forretningsområder kan være med til at reducere klimaaftrykket blandt de mere end 50.000 danskere, som hver eneste dag spiser og køber mad fra Meyers.
Læs også: Københavns Kommune gør kål på CO2-tunge fødevarer og sætter planter på menuen