Nyt skilt skal forebygge selvmord: ”Er livet svært? Vi er her for dig.”
Hensigten med de fleste selvmord er ikke at dø men ønsket om forandring og at stoppe smerten. Nu er der hængt skilte op på 15 danske togstationer med en håndsrækning og telefonnummeret til Livslinien og ambulancen.
Vi taler ikke meget om selvmord, på trods af at 12 mennesker mister livet til selvmord hver uge. I 2020 var der 579 selvmord i Danmark. Det er tre gange flere, end der blev dræbt i trafikken samme år. Men et selvmord eller et selvmordsforsøg har betydning for mange flere mennesker end den person, der tager sit eget liv eller ønsker at tage det. Der er store psykiske omkostninger for omkring 30.000 pårørende, vidner og lokomotivførere årligt.
Derfor har Livslinien, som er en anonym telefonrådgivning for mennesker med selvmordstanker, i samarbejde med DSB og Banedanmark hængt skilte op på 15 udvalgte stationer i hele landet.
Derfor skal skiltene ikke kun forebygge akut selvmord på stationerne, de skal også henvende sig mennesker, der tænker på at tage sit eget liv på anden vis. ”Det vigtige er ikke, hvor skiltene hænger, men de budskaber der er på dem,” siger Jeppe Kristen Toft, der er direktør hos Livslinien.
I første række
Men DSB oplever mellem 25-30 selvmord om året. Det er ikke kun på stationerne men også på skinner i åbent landskab, og der har det store konsekvenser. Faktisk har over halvdelen af lokomotivførerne hos DSB været udsat for en personpåkørsel mindst én gang i løbet af deres karriere. De sidder i første række, når uheldet er ude.
”Vi har talt med lokomotivførere om nogle af hændelserne, og hvad det gør ved dem. Nogle kommer aldrig tilbage på arbejde, nogle får PTSD, og andre lever med angst og flashbacks,” fortæller Jeppe Kristen Toft.
Derfor skal de nye skilte først og fremmest hjælpe personer med selvmordstanker, men også forbedre vilkårene for lokomotivførerne. Og teksten på skiltene er heller ikke tilfældig, den har en forskergruppe været med til at udforme.
Men personpåkørsler påvirker andre end lokomotivførerne. ”På stationerne er der også vidner på perronen til selvmordet eller selvmordsforsøget, og der er passagerer i toget,” siger Jeppe Kristen Toft, der også peger på den økonomiske konsekvens, når togtrafikken skal ligge stille. ”Det kan ikke opvejes med menneskeliv, men for DSB er det også et aspekt i sagen,” forklarer han.
Selvmord er en global udfordring
På verdensplan er antallet af selvmord faldet, og rundt omkring i verden er der forskellige tiltag for at hjælpe selvmordstruede.
På Clifton Suspension Bridge i England blev der i 1998 både opsat hegn og hængt skilte op på broen – ligesom dem på de danske stationer. Siden har der været færre selvmord. Politiet har været tilkaldt færre gange, og broen har ikke været lukket for trafik i samme omfang som før. Men det er ikke entydig skiltene der har hjulpet, da der blev iværksat flere tiltag på samme tid.
På Golden Gate Bridge i San Francisco er der hængt net op langs broen, som griber, hvis en person vil hoppe derfra. På broen er der også skilte, der henviser til hjælp samt nødtelefoner.
I Japan har man opsat hegn foran S-togene, med døre der åbner, når toget er der, ligesom vi kender det fra metroen i København. De har endda oplyst nogle af deres stationer med et blåt LED-lys, der skulle have en beroligende effekt og dermed mindske sandsynligheden for selvmord.
Herhjemme blev der på Vejlefjordbroen ligeledes opsat glasskærme herhjemme i 2012 – også for at forhindre selvmord.
”Skiltene er en måde at formidle et budskab på, og alt forskning peger på, at det kun kan have en positiv effekt,” siger Jeppe Kristen Toft, og forklarer, at man ikke kan putte tanker om selvmord ind i hovedet på folk, hvis de ikke har dem i forvejen.
”Med tid kan det forhåbentligt blive udbredt til endnu flere stationer.”
Har du brug for hjælp?
Hvis du har selvmordstanker eller er pårørende til en selvmordstruet, kan du få anonym rådgivning hos livslinien.dk eller på telefon 70 201 201. Hvis det er akut, skal du ringe 112.