Pensionister lærer udlændinge dansk: ”Nu kan vi slet ikke undvære hinanden”
To sårbare grupper får glæde af hinanden gennem læring af sprog. En glæde, som viser sig at betyde meget under coronaepidemiens isolerende væsen.
Virksomheden Elderlearn har oplevet vigtigheden af nærhed under corona i deres arbejde med at matche ældre og udlændinge.
Elderlearn arbejder med at matche udlændinge, som gerne vil lære dansk, sammen med ældre, som stadig gerne vil gøre en forskel. På den måde får de ca. en gang om ugen glæde af hinandens selvskab igennem sprogundervisning.
Og den relation kan være meget betydningsfuld, da der nemlig er stor efterspørgsel på stadig at mødes fysisk på trods af corona.
”Den nære relation har aldrig været mere vigtigt. Og vi oplever, at vores par rigtig gerne vil være sammen på trods af corona. Derfor arbejder vi på, at folk stadig kan mødes, hvis det kan lade sig gøre inden for retningslinjerne,” siger Andreas Reventlow, som har startet Elderlearn for tre år siden.
”Og jeg tror på, at der er noget specielt i mødet mellem folk. Det fysiske møde giver mere end bare sprogundervisning,” siger han.
Læs også: En hær af borgere har kortlagt den almindelige danske natur: Den går fremad
En livslinje til omverden
De relationer, der er blevet skabt mellem de matchede par, har betydet meget for, hvordan de er kommet gennem coronakrisens udfordringer, erfarer Cecilie Lind Andersen, som er projektansvarlig hos Elderlearn.
”Vi har et par, hvor den ældre ringede til os under den første lockdown tilbage i foråret og fortalte, hvordan hendes livline til omverden er hendes Elderlearn-match. Den sprogstuderende handler for hende, løber ærinder og ringer fast til hende for at holde deres relation ved lige. Det betød alverden. Også for den sprogstuderende, som oplever at have en tilknytning til en dansk relation,” siger hun.
Derfor opstår der uventede venskaber mellem de matchende par. For eksempel er et tæt venskab blomstret op af sprogundervisningen mellem Elderlearn-matchet Rahim og Peter. Peter på 70 år har mødtes med Rahim på 54 år, som er fra Aserbajdsjan, i over et år.
”Han betyder enormt meget. Jeg havde jo ikke forventet der, der skete. Jeg havde forventet, at jeg skulle møde en, som jeg skulle holde et møde med én gang om ugen eller hver 14. dag og føre en normal samtale. Og det, der så viser sig er, at det vil Rahim ikke lade sig nøje med. Så vi har kløet på fra start. Og det har betydet, at jeg har fået en ven. Det udviklende sig langsomt, og nu kan vi slet ikke undvære hinanden,” fortæller Peter om Rahim.
Peter og Rahims venskab viser, hvordan projektet er givende for begge parter, forklarer Andreas Reventlow.
”Det giver simpelthen livskvalitet for de ældre at lave frivilligt arbejde, som kan bidrage til noget større. Derudover er der mange af de sprogstuderende, der ikke har et netværk i Danmark. Det er med til at give dem begge en betydningsfuld relation, som rækker ud over danskundervisning”.
Elderlearn har matchet omkring 900 par indtil videre og oplever en stigende efterspørgsel.
”Vi vokser hele tiden, og det er meget givende, da vores arbejde i denne tid rent faktisk aldrig har været vigtigere,” siger Andreas Reventlow.