Prisvindende skolebog opmuntrer klimatrætte elever
Gymnasielærer oplevede klimatrætte elever, så hun skabte undervisningsbogen “CLI-FI – Writing For Change” for at opmuntre og modarbejde klimaangst og handlingslammelse. Nu vinder bogen en anerkendt pris.
Vi står midt i et hav af globale klimaudfordringer. Mens nogle unge kæmper for klimaretfærdighed, oplever andre at blive fanget i klimakrisens håbløshed. Den største årsag til bekymring hos unge er nemlig klimaet. Mens behovet for indsatser i klimaets navn stiger, falder lysten til at handle.
Håbløsheden oplevede Helle Schulz Bildsøe Lafrenz, Engelsklærer fra Gentofte HF, da hun fortalte eleverne, at de skulle have om klima i faget engelsk. “De så rigtig trætte ud i ansigterne,” fortæller hun.
Eleverne argumenterede for, at klimaforandringerne jo ikke var deres skyld, og at de alligevel ikke kunne gøre noget ved det, forklarer hun. “Vi kan jo ikke gøre noget der batter i den store sammenhæng,” sagde eleverne til deres lærer.
Aktivistiske elever
Helle Schulz Bildsøe Lafrenz tog sagen i egen hånd. Hun skabte et forløb i sin engelskundervisning, som fik de unge til at blive græsrodsklimaaktivister.
“At være aktivistiske gik de unge bare med på,” fortæller Helle Lafrenz. Hun tilføjer: “Eleverne var trætte af den løftede pegefinger, der tit er med i naturfagenes tilgang til klimakrisen, og så håbløsheden. Der var intet fokus på, at der er håb for fremtiden”.
Modarbejder klimaangst
I tre år, med seks forskellige klasser, kørte Helle Schulz Bildsøe Lafrenz et positivt og aktivistisk klima-forløb i engelskundervisningen. “Eleverne kunne ikke få armene ned. De syntes alle sammen, det var så fedt” forklarer hun.
Efter de tre år skrev hun “CLI-FI – Writing For Change”. Bogens fokus er at modarbejde de unges klimatræthed med positivitet og handlinger på skrift.
“Det handler om at få en anderledes handlingsvinkel på, så man ikke bare er klimaangst og handlingslammet, men skriver sig ud af det,” forklarer Helle Schulz Bildsøe Lafrenz.
Vinder guldmedaljen
Netop fordi bogen har en anderledes positiv vinkel på klimakrisen, vandt Helle Schulz Bildsøe Lafrenz i sidste uge BELMA (Best European Learning Material Award) prisen i Frankfurt.
I deres bedømmelse af bogen skriver BELMA: “Mens den behandler et alvorligt emne, er det overordnede budskab positivt, hvilket giver eleverne mulighed for at bidrage til at bekæmpe den menneskedrevne krise.”
Om prisen siger Helle Schulz Bildsøe Lafrenz selv, at “det, der er fedt ved at vinde prisen, er, at der er andre, der syntes, den undervisning man laver, er spændende”. Hun tilføjer dog, at det vigtigste for hende er undervisningen og eleverne.
Sprog forandrer verden
Bogen centrerer sig om tankegangen om, at “sproget kan forandre verden”, siger Helle Schulz Bildsøe Lafrenz. Hun vil gerne lære eleverne, at når man bruger sit sprog, så gør man noget. Hun mener nemlig, at det at bruge sit sprog også kan være en aktivistisk handling.
Inde i bogen er der for eksempel opgaver, hvor eleverne skal skrive et brev til jorden, lave en underskriftsindsamling for et grønt tiltag på skolen eller lave en lydbog, en debat eller lignende.
Det vigtigste er, ifølge Helle Schulz Bildsøe Lafrenz, at eleverne skal gøre noget uden for klasselokalet. “En utrolig stor del af tiden skal de gøre noget, tage stilling, og ikke bare optage viden,” siger hun. Hun mener, at ”eleverne skal have en stemme”.