Region Midtjylland er ’Verdens Bedste Indkøber’ i 2023
Den offentlige sektor i Danmark køber hvert år ind for 410 milliarder kroner, og derfor er det afgørende, at indkøberne handler bæredygtigt. Region Midtjylland har gjort en ekstra stor indsats for at forbedre deres indkøb, og de løb derfor med prisen som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’.
Danske virksomheder, organisationer og offentlige indkøbere har gennem deres indkøb stor indflydelse på belastningen af kloden. Derfor uddeles prisen ’Verdens Bedste Indkøber’ hvert år. Prisen belønner nye initiativer og sætter fokus på bæredygtigt indkøb og ansvar.
Region Midtjylland vinder prisen i 2023, fordi de har udarbejdet en ny scoringsmodel som bruges i udbudsprocesser. Med det nye værktøj kan Region Midtjylland reducere deres klimaaftryk og ressourceforbrug, med fokus på elektroniske engangsprodukter i hospitalsvæsnet.
”Vi har fokuseret på engangselektronik, fordi vi i sundhedsvæsenet bruger en del apparater, eksempelvis bronkoskoper til kikkertundersøgelser,” siger Birgitte Nellemann, der er indkøbschef for Region Midtjylland.
De såkaldte bronkoskoper er metal- eller plastikrør med et kamera, et håndtag og en kobberledning, som bruges til at undersøge patienters luftveje.
”Bronkoskoper er designet på en måde, hvor vi ikke kan skille dem ad. Så vi smider hele apparatet ud, selvom vi kun har brugt det i få minutter – og det, synes vi, er et bæredygtighedsproblem,” siger hun.
Men med det nye scoringsværktøj kan Region Midtjylland vælge produkter, der er bedre for miljøet og bruger færre ressourcer. Værktøjet tager både højde for, hvilke materialer produktet er lavet af, hvordan det er pakket ind, og hvilke dele der kan genbruges.
Hylder de grønne helte
Prisen blev uddelt for første gang i 2019, og gives til en offentlig institution, en privat virksomhed eller en organisation, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde for at indkøbe mere bæredygtigt, og dermed bidrage til ét eller flere af de 17 Verdensmål.
”Vi sætter fokus på de grønne helte, som træffer nogle vigtige beslutninger. De har ikke så meget synlighed, men det synes vi, de skal have,” siger Nanna Callisen Bang, der er direktør hos Etisk Handel Danmark, som er en af organisationerne bag prisen og en del af juryen.
”Det er vigtigt at kåre ’Verdens Bedste Indkøber’, fordi vi i Danmark har et kæmpe forbrug af ressourcer. Hvis alle på jorden lever, som vi gør i Danmark, skulle vi bruge fire jordkloder,” siger Nanna Callisen Bang.
Derfor skal alle være med til at mindske brugen af ressourcer, og her spiller offentlige indkøb en stor rolle, ifølge Nanna Callisen Bang.
”Det offentlige indkøber for over 410 milliarder kroner om året. Det er skatteydernes penge, dine og mine, og derfor bør det offentlige gå forrest og være en løftestang for den grønne omstilling,” siger hun og påpeger, at alene Region Midtjylland indkøber for otte milliarder om året.
Og hospitalerne i Danmark sætter et betydeligt negativt aftryk på klima og miljø. Estimater peger på, at sundhedsvæsenet samlet set står for ca. 4-6 procent af den danske CO2-udledning.
Konkurrence i bæredygtighed
Det er en kompleks opgave at omstille hospitaler til mere bæredygtig drift uden at gå på kompromis med hverken kvalitet, patientsikkerhed, hygiejne, effektivitet eller arbejdsmiljø, men den nye scoringsmodel kan være en del af løsningen.
”Med prisen ’Verdens Bedste Indkøber 2023’ kan alle se, at vi arbejder på at gøre Region Midtjylland mere bæredygtig hver eneste dag,” siger Birgitte Nellemann.
”I modsætning til, hvad nogle går rundt og siger, er det faktisk ikke nemt at finde en enkel, transparent og retfærdig måde at indkøbe bæredygtigt på. Det er ikke, fordi vi ikke vil, det er bare svært,” siger hun.
Men selvom det nu er muligt at sammenligne klimaaftrykket fra engangselektronik i den nye scoringsmodel, betyder der alligevel ikke, at Region Midtjylland altid køber det mest bæredygtige produkt.
”Der er fire ben, som skal skabe balance i vores indkøb. Det er pris, kvalitet, bæredygtighed og forsyningssikkerhed, som vægtes i forskellige grad,” siger Birgitte Nellemann.
”Nu er det muligt at måle og konkurrere på bæredygtighed i offentlige udbud, og det er et vigtigt skridt på vejen mod et mere bæredygtigt hospital,” forklarer hun.
Den nye scoringsmodel kan bruges til 127 forskellige elektroniske engangsapparater, og Region Midtjylland har lagt modellen offentligt ud, så andre regioner kan bruge modellen kvit og frit.
Prisen blev uddelt på årskonferencen for Forum for Bæredygtige Indkøb samt Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb torsdag d. 16. november.