Sådan køber du mere bæredygtige julegaver
”Ud med tingeltangel og ind med kvaliteten”. Her er rådene til, hvordan du gør julegaverne mere bæredygtige.
Julen er hjerternes fest. Men det er også gavernes fest. Så hvordan undgår du, at dine julegaveindkøb bliver en forbrugsfest, hvis du ønsker dig mere bæredygtighed under juletræet?
”Det handler først og fremmest om at minimere spild samt mængden af det, vi køber,” mener Vibeke Myrtue Jensen, der er Politisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk. For jo mere der bliver produceret, jo hårdere er det for miljøet og klimaet.
Budskabet er derfor, at vi skal have mængderne ned for at få reduceret vores klimaaftryk:
”I stedet for at give en masse tingeltangel, som ikke bliver brugt, så sørg for at give nogle lækre kvalitetsgaver, der holder længere, og som folk har lyst til at bruge i lang tid,” siger Vibeke Myrtue Jensen. Ideen er, at man derved kan give en gave, som folk passer mere på og ikke lige så hurtigt erstatter med noget nyt:
”Det er win-win: Folk får noget, de bliver gladere for, det gavner miljøet, og på den lange bane kan man også spare penge ved at købe et dyrere produkt i stedet for at udskifte med nyt”.
Læs også: Mads med autisme laver juletræsfødder til hele Europa
Forbered, og tjek certificeringen
Det kan jo ske at striktrøjen med blå og orange prikker, som lå under juletræet med dit navn på, ikke lige var det, du havde ønsket dig. Men efter juleaften kommer ræset med julefrokoster, pludselig er det nytår, og før man ser sig om, er vi langt inde i februar, og det er for sent at bytte julegaverne. Vibeke Myrtue Jensen andet råd er derfor, at man forbereder sig godt og finder ud af, hvad folk ønsker sig for at minimere fejlkøb og spild.
Når man har sikret sig, at gaven er ønsket og sandsynligvis vil blive brugt godt og længe, så kan certificeringsordninger som Fairtrade, svanemærke eller Gots lede forbrugeren på vej mod mere bæredygtige valg, fortæller Vibeke Myrtue Jensen. Og så er det vigtigt ikke at lade sig narre af grøn markedsføring og løfter om klimakompensation:
”Der er mange virksomheder, som forsøger at fremstå mere grønne, end de er, via vildledende grøn markedsføring. Eller som lover klima- eller CO2-neutrale produkter, men ofte handler det ikke om produktet, men om at der er sat penge i tvivlsomme projekter, der angiver at kompensere klimaet”.
Ryst posen, og få nye ideer
En tredje vej til et mere bæredygtigt julegave-eventyr er at ryste posen i forhold til, hvilken slags gaver man giver.
”I stedet for materielle ting så kunne man give oplevelser som et kroophold, en middag eller tur i teater eller biografen. Måske kan man endda lave sine egne gaver eller give brugte ting, hvis modtageren er med på den idé,” foreslår Vibeke Myrtue Jensen.
Der er også mange, som giver gaver i en god sags tjeneste. Indenfor de seneste år er udbuddet af for eksempel skovbeviser, nødhjælpspakker og velgørenhedsgaver. Hos Forbrugerrådet Tænk er de tilhængere af sådanne gavevalg men advarer dog forbrugeren om at sætte sig ind i, om projekterne rent faktisk gør det, de lover. Det er der nemlig mange projekter, som ikke gør, fortæller Vibeke Myrtue Jensen og forklarer, at det derfor er sikrest at gå efter veletablerede og kendte organisationers produkter. Hun tilføjer, at det bedste sted at starte er nok ved selv at ønske sig grønnere julegaver.
Læs også: Danmark får sin første svanemærkede skole
Julens andre syndere
”Julen er generelt et tidspunkt, hvor vi forbruger rigtig meget,” siger Vibeke Myrtue Jensen. Derfor anbefaler hun at undgå madspild, købe fødevarer af kvalitet over kvantitet, sortere sit affald og at lyskæder bruger LED.
Og så er der juletræet. Det er smukt og hyggeligt, når det sender julelys og spreder hygge rundt i stuerne. Men hvis man virkelig vil sætte ind over for en af julens store syndere, så bør man overveje, om man har behov for et juletræ, siger Vibeke Myrtue Jensen. Hun understreger, at hvis man vælger at købe et juletræ, bør man gå efter et økologisk eller rødgrantræ, som vokser naturligt i Danmark og derfor ikke behøver lige så mange sprøjtemidler eller gødning som et nordgran. Og så skal man ikke lade sig narre af løftet om bæredygtige juletræer:
”Der er kommet en ny certificering, hvor de kalder deres juletræer bæredygtige. Men det er de ikke. Træerne er stadig sprøjtet, og produktion af juletræer er generelt ikke bæredygtig”.
En god rettesnor er at tænke over, hvor materialistisk en jul man ønsker, mener Vibeke Myrtue Jensen:
”Julen er lidt hellig. Så ligesom med at spise sundt og gå slankekur, så er det ikke kun i julen, men nærmere resten af året, at vi bør gøre en indsats”.