Danmark får verdens førende dyregrundlov
Ny dyrevelfærdslov træder i kraft i Danmark, og slår som den første i verden fast, at alle dyr er sansende væsner.
Som det første land i verden har Danmark vedtaget en ny dyrevelfærdslov, der også bliver kaldt dyrenes grundlov, som understreger, at alle dyr er sansende væsner. Loven giver mulighed for mere og bedre dyrevelfærd, mener Dyrenes Beskyttelse.
”Et vigtigt kardinalpunkt er, at vi nu anerkender dyr som både levende og sansende væsner, og derfor skal vi behandle dem med respekt under hensyntagen til deres naturlige adfærd og behov. Den anerkendelse af, at de er sansende væsner, vil gøre, at fremtidige vurderinger af deres forhold vipper mod en mere etisk behandling,” vurderer Søren Kent Pedersen, som er dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse.
Læs også: Federe fremtid for danske fisk
Loven kommer til at kunne påvirke mange slags dyr i Danmark, fra cirkusdyr til landbrugsdyr.
Loven giver eksempelvis mulighed for at forbyde vilde dyr som elefanter og søløver i cirkus. Samtidig forbydes dyrekampe med alle dyr, så det ikke længere kun er hundekampe, der er ulovlige. Og de omkring 200.000 heste i Danmark må ikke længere stå alene, men skal nu stå minimum stå to sammen, så deres sociale behov sikres.
For landbrugsdyr skal diverse amputationer undgås, eksempelvis når man fjerner haler eller næbtrimmer. Og hvis indgreb ikke kan undgås, skal der være krav om bedøvelse og smertebehandling.
”Målet er, at så alle dyr undgår unødvendig lidelse. Man har jo for eksempel ikke brug for at kastrere en gris uden bedøvelse,” forklarer Søren Kent Pedersen.